Hillary Clinton is bij de Democratische conventie in Philadelphia formeel verkozen tot presidentskandidaat namens de Democratische Partij.

Bij de telling kreeg Clinton de benodigde 2.382 stemmen. De stemming was een formaliteit: het was al duidelijk dat Clinton de nominatie zou krijgen.

In de afgelopen maanden hadden genoeg gedelegeerden zich achter de voormalige minister van Buitenlandse Zaken geschaard tijdens de voorverkiezingen.

"Geschiedenis", schrijft Clinton op Twitter als reactie op het nieuws. Sanders, die zelf 1.865 stemmen op de conventie kreeg, sprak als laatste bij het tellen van de stemmen. Hij pleitte ervoor dat Clinton unaniem werd gekozen. De leiding ging daarmee akkoord en het publiek riep luidkeels "ja" op de vraag of Clinton de nieuwe kandidaat moet zijn.

Clinton is officieel de eerste vrouwelijke presidentskandidaat ooit voor een van de twee grote partijen in de Verenigde Staten. Ze moet de nominatie nog officieel accepteren en zal dat naar alle waarschijnlijkheid donderdag doen. Clinton neemt het op 8 november op in de Amerikaanse verkiezing tegen Donald Trump.

Bill Clinton

Voormalig president Bill Clinton heeft woensdag openhartig gesproken over zijn vrouw tijdens de conventie. "Ze is een wereldverbeteraar, dat is wat ze is."

Video: Bill Clinton spreekt over zijn vrouw als wereldverbeteraar

Menselijk

In een toespraak van ruim veertig minuten lang had Clinton vooral oog voor het menselijke karakter van zijn vrouw. Hij begon zijn speech met het moment dat ze elkaar ontmoetten toen ze samen rechten studeerden.

En hoe hij vanaf dat moment Hillary heeft leren kennen als wereldverbeteraar. De oud-president omschreef zijn vrouw als "iemand die zich nooit tevreden stelt met de status quo".

Naast Bill spraken ook andere bekenden de nieuwe presidentskandidaat toe. Zo sprak Meryl Streep en was de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Madeleine Albright, ook een van de sprekers.

Sanders

Sommige aanhangers van Sanders liepen boos weg nadat Clinton officieel werd gekozen als kandidaat. Ze stormden de mediatent binnen om daar op de grond te gaan zitten als protest.

De Sanders-supporters zijn boos over het feit dat de partijtop Clinton probeerde te bevoordelen tijdens de voorverkiezingen ten koste van Sanders. Dat bleek namelijk uit gelekte e-mails die op Wikileaks zijn gezet.

Verdeeldheid

Sanders zei dinsdag tijdens zijn speech op de conventie dat de verkiezingen "niet gaan om Hillary Clinton, Donald Trump of Bernie Sanders. Het gaat om de behoeften van de Amerikaanse bevolking en de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.''

Sanders kon op boegeroep rekenen toen hij opnieuw zijn steun voor Clinton uitsprak. Aanhangers van Sanders kunnen zijn overgave maar lastig verkroppen.