Tijdens de eerste dag van de Democratische partijconventie in Philadelphia hebben Bernie Sanders en Michelle Obama zich lovend over presidentskandidaat Hillary Clinton uitgelaten.

Michelle Obama en Sanders hadden min of meer dezelfde boodschap aan de Democraten en benadrukten dat alles draait om de toekomst van Amerika.

Obama sprak op emotionele wijze haar afkeer van Donald Trump uit, zonder zijn naam te noemen. "Laat niemand je wijsmaken dat dit land niet geweldig is, dat we dit land weer groots moeten maken. Want dit land is al het beste ter wereld!"

Obama werd ook persoonlijk in haar toespraak. "Ik word elke ochtend wakker in een huis dat gebouwd is door slaven. Ik zie mijn dochters - twee prachtige, intelligente, zwarte jonge vrouwen - spelen met hun honden op het grasveld van het Witte Huis. Door Hillary Clinton geloven mijn dochters erin dat een vrouw de president van de Verenigde Staten kan zijn!"

Video: Michelle Obama spreekt steun uit voor Clinton

Bernie Sanders

Sanders zei tijdens zijn speech dat de verkiezingen "niet gaan om Hillary Clinton, Donald Trump of Bernie Sanders. Het gaat om de behoeften van de Amerikaanse bevolking en de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.'' 

Sanders kon op boegeroep rekenen toen hij opnieuw zijn steun voor Clinton uitsprak. Aanhangers van Sanders kunnen zijn overgave maar lastig verkroppen.

''Hillary moet de nieuwe president van de Verenigde Staten worden'', eindigde Sanders zijn betoog die nog kort reageerde op de affaire over de gelekte mails. Hij zei dat veel kiezers daarover zijn teleurgesteld. ''Maar er is niemand zo teleurgesteld als ik'', aldus Sanders die minutenlang werd toegejuicht.

Bij de conventie werden ongeveer vijftig aanhangers van Sanders aangehouden: zij probeerden over hekken te klimmen om dichterbij de conventie te komen.

Excuses

De conventie werd voorafgegaan met een excuses van de partijtop aan het adres van Sanders over de gelekte e-mails. Daaruit bleek dat de top Clinton probeerde te bevoordelen in de voorverkiezingen.

De voorzitter van de Amerikaanse Democratische partij, Debbie Wasserman Schultz, besloot daarop om op te stappen en de conventie niet te openen.