Het Democratisch Nationaal Comité heeft excuses aangeboden aan senator Bernie Sanders nadat gelekte e-mails uitwezen dat de partijleiding de presidentiële campagne van Sanders heeft ondermijnd.

"Namens het comité bieden we hierbij onze oprechte excuses aan aan de senator, zijn achterban en de gehele Democratische partij voor de onvergeeflijke dingen die zijn gezegd in de e-mails", aldus de DNC in een verklaring maandag. 

De dingen die gezegd zijn reflecteren niet het streven van het comité om "zo neutraal mogelijk te zijn" tijdens het proces waarin de presidentskandidaat wordt gekozen, zo schrijven ze.

Nadat de e-mails lekten maakte partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz van de Democratische partij bekend op te stappen na het partijcongres van deze week. Nadat ze maandag tijdens een evenement van de partij door supporters van Sanders werd uitgejoeld, besloot ze ook niet op de conventie te gaan spreken. 

Topleden

In het mailverkeer was onder meer te lezen dat zij en andere topleden van de partij hebben geprobeerd Bernie Sanders te ondermijnen in zijn poging om de presidentsnominatie binnen te halen. Sanders riep de voorzitter eerder op zondag al op om af te treden en zei geen excuses te hebben ontvangen.

In één van de mails is volgens The New York Times te lezen hoe partijleden het hebben over het verspreiden van suggestieve verhalen over het atheïsme van Sanders in de religieuze staten Kentucky en West Virginia. Sanders noemde de aanvallen op zijn geloof vervolgens een schande op CNN.

"Ik denk niet dat zij (Wasserman Schultz - red.) geschikt is om aan het hoofd van de partij te staan", zei Sanders. "Niet alleen vanwege die verschrikkelijke e-mails waarin de vooroordelen van de partij zichtbaar zijn, maar ook omdat we een partij nodig hebben die de jongeren en werkende klasse kan bereiken. Ik denk niet dat haar manier van leiden daartoe in staat is."

In een reactie liet voorzitter Wasserman Schultz weten dat het kiezen van Hillary Clinton als president belangrijk is voor de toekomst van de VS. "De beste manier voor mij om dat te realiseren is om op te stappen als voorzitter na het einde van de aankomende conventie."

Rusland

Ondertussen speculeren specialisten op het gebied van cybersecurity over de rol van Rusland in het schandaal. Velen denken dat de Russische geheime diensten invloed proberen uit te oefenen op de campagne van de Democraten in de aanloop naar de presidentiële verkiezingen.

De diensten zouden de documenten daarom hebben gelekt. De Russische minister van Buitenlandse Zaken zegt dat Rusland niet achter de hack zit. "Ik wil dat woord niet gebruiken", aldus Sergei Lavrov.

Conventie

Sanders sprak maandag (lokale tijd) tijdens de Democratische conventie in Philadelphia. Hij riep daar op dat Clinton de volgende president 'moet' worden. Sanders kreeg een minutenlang applaus toen hij het podium op kwam.

"Hillary Clinton zal een uitstekende president zijn. Ik ben trots dat ik aan haar kant sta", zei Sanders. De senator van Vermont bedankte aan het begin van zijn toespraak nog de dertien miljoen Amerikanen die op hem hadden gestemd.

Ondanks de oproep van Sanders aan zijn aanhangers voor eenheid en om niet te gaan protesteren, zijn maandag bij de opening van de conventie van de Democratische partij al zeker vijftig mensen opgepakt. Dat meldt CNN.

Demonstranten probeerden over hekken te klimmen op het terrein waar de conventie wordt gehouden. Volgens de politie worden de arrestanten alleen vastgehouden en krijgen ze geen proces-verbaal aan hun broek.

Video: Demonstranten klimmen over hek