Partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz van de Democratische partij in de Verenigde Staten stapt na het partijcongres van aankomende week op. 

Wasserman Schultz maakte dat zondag bekend nadat vrijdag duizenden interne e-mails waren gelekt.

In het mailverkeer was onder meer te lezen dat zij en andere topleden van de partij hebben geprobeerd Bernie Sanders te ondermijnen in zijn poging om de presidentsnominatie binnen te halen. Sanders riep de voorzitter eerder op zondag al op om af te treden.

In één van de mails is volgens The New York Times te lezen hoe partijleden het hebben over het verspreiden van suggestieve verhalen over het atheïsme van Sanders in de religieuze staten Kentucky en West Virginia. Sanders noemde de aanvallen op zijn geloof vervolgens een schande op CNN.

"Ik denk niet dat zij (Wasserman Schultz - red.) geschikt is om aan het hoofd van de partij te staan", zegt Sanders. "Niet alleen vanwege die verschrikkelijke e-mails waarin de vooroordelen van de partij zichtbaar zijn, maar ook omdat we een partij nodig hebben die de jongeren en werkende klasse kan bereiken. Ik denk niet dat haar manier van leiden daartoe in staat is."

In een reactie laat de voorzitter weten dat het kiezen van Hillary Clinton als president belangrijk is voor de toekomst van de VS. "De beste manier voor mij om dat te realiseren is om op te stappen als voorzitter na het einde van de aankomende conventie."

Ondertussen speculeren specialisten op het gebied van cybersecurity over de rol van Rusland in het schandaal. Velen denken dat de Russische geheime diensten invloed proberen uit te oefenen op de campagne van de Democraten in de aanloop naar de presidentiële verkiezingen. De diensten zouden de documenten daarom hebben gelekt.