Oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg zal zijn steun voor Hillary Clinton uitspreken in een toespraak die hij maandag tijdens de Democratische conventie houdt.

De steun voor Clinton is onverwacht omdat Bloomberg al sinds 2000 geen lid meer is van de Democratische partij. Dat jaar werd hij als Republikein burgemeester van New York. Nadat hij in 2013 stopte, werd hij onafhankelijk.

Bloomberg zou Clinton steunen omdat hij niet te spreken is over de rijzende ster van de Republikeinse presidentkandidaat Donald Trump, zo schrijft The New York Times zondag. De oud-burgemeester is vastberaden om Trump niet te laten winnen.

Bloomberg en Clinton zijn niet heel hecht, maar hebben wel met elkaar gewerkt toen hij burgemeester was en zij senator voor New York.

Bloomberg zal woensdag spreken, als ook president Barack Obama en vice-president Joe Biden aan het woord komen.

Hillary Clinton heeft hiermee een bekende naam binnen die de groep kiezers in het politieke midden van de partij en mogelijk ontevreden Republikeinen aanspreekt. Peilingen wijzen uit dat een aanzienlijk aantal Republikeinen niet achter de keuze voor Trump staat. 

Bloomberg zal Clinton aanprijzen "vanuit het perspectief van een zakenman en onafhankelijk persoon", aldus de adviseur van Bloomberg tegen The New York Times.