Met Donald Trump als president doen de Verenigde Staten een stap terug van het wereldtoneel en komen de Amerikanen weer op de eerste plek. 

In zijn acceptatietoespraak op de Republikeinse conventie in Cleveland stippelde de Republikeinse kandidaat zijn koers uit.

"Amerikanisme, niet globalisme, zal ons credo zijn. Zo lang we geleid worden door politici die Amerika niet op de eerste plaats zetten, weten we zeker dat andere landen Amerika niet met respect zullen behandelen. Dit alles zal veranderen in 2017'', aldus Trump. 

Trump ziet niets in hardhandige regimeveranderingen in andere landen. Hij noemt dat 'gefaald beleid'. De vorige Republikeinse president, George W. Bush, was juist een voorstander van Amerikaans ingrijpen in de wereld. 

Uren voor zijn toespraak lekte de speech van Trump uit, waarvan het weblog Politico de tekst heeft bemachtigd.

Video: 'Het Amerikaanse volk zal weer op één staan' 

'Het Amerikaanse volk zal weer op één staan'
'Het Amerikaanse volk zal weer op één staan'

Veiligheid

In zijn eerste belangrijke toespraak als presidentskandidaat voor de Republikeinse partij sprak Trump over veiligheid, banen en belastingverlaging voor de Amerikanen. 

Trump wil veiligheid voor de burgers en agenten op straat. De zakenman doelt hiermee op het oplaaiende geweld in de Verenigde Staten van de afgelopen maanden.

"Een aanval op de politie is een aanval op alle Amerikanen. Ik heb een bericht voor iedereen die de vrede op straat en de veiligheid van van de politie bedreigt: wanneer ik volgend jaar begin als president, zal orde en gezag terugkeren in dit land."

Hij schetste een zwart beeld van een land dat gebukt gaat onder criminaliteit en armoede. ''President Obama heeft onze nationale schuld verdubbeld tot meer dan 19 biljoen dollar. Maar wat is het resultaat? Onze wegen en bruggen vallen uit elkaar en 43 miljoen Amerikanen gebruiken voedselbonnen.''

Aanval

Trump koos tijdens zijn toespraak vol voor de aanval op zijn rivaal Hillary Clinton.

"In 2009, voordat Clinton begon (als minister van Buitenlandse Zaken, red.) bestond IS nog niet. Libië werkte met ons samen, er was vrede in Egypte en Syrië was onder controle. Na vier jaar Clinton heeft IS zich over de regio en de wereld uitgebreid, ligt Libië in puin en zitten Egypte en Irak in chaos", aldus de presidentskandidaat.

"Na vijftien jaar van oorlog in het Midden-Oosten, na het spenderen van biljoenen dollars en het verlies van duizenden levens, is de situatie erger dan ooit. Dat is de erfenis van Clinton: dood, vernieling en zwakte", vervolgt Trump.

Conventie

De conventie zorgt al dagen voor ophef. Zo zou de speech die Melania Trump maandagavond heeft gegeven veel overeenkomsten met die van Michelle Obama bevatten die zij in 2008 tijdens de Democratische conventie gaf.

Senator Ted Cruz werd donderdag uitgejoeld omdat hij Trump niet noemde in zijn toespraak. Zijn vrouw werd belaagd door Trump-aanhangers. Ook verrichtte de politie arrestaties buiten de conventiezaal.