De toespraak van senator Ted Cruz tijdens de Republikeinse conventie in Cleveland is donderdag met luid boegeroep onthaald.

De voormalig tegenstrever van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump feliciteerde zijn rivaal wel met de nominatie, maar noemde hem verder helemaal niet in zijn speech.

Ook liet Cruz het na zijn steun uit te spreken voor de Republikeinse kandidaat die het gaat opnemen tegen Hillary Clinton.

Op stemmen uit de zaal dat hij zich achter Trump moest scharen, reageerde de senator niet. Na zijn opmerking dat mensen met hun geweten moesten stemmen, begon de zaal hem uit te joelen en te roepen om Trump. Die betrad tegen het einde van de speech zelf de zaal en trok daarmee alle aandacht voor zijn voormalige rivaal weg.

De vrouw van Cruz, Heidi Cruz, moest het ook ontgelden. Zij werd na de speech van haar man uit de conventiezaal gehaald nadat Trump-fans haar belaagden.

Trump zei later verontwaardigd dat zijn tegenstrever uit de voorverkiezingen ''zijn belofte heeft gebroken''. De presidentskandidaat had erop gerekend dat Cruz wel duidelijk zijn steun voor hem zou uitspreken, zoals de gewoonte is in de Amerikaanse politiek.

Video: Cruz uitgejoeld tijdens Republikeinse conventie 

Mike Pence

Senator Mike Pence accepteerde op de derde dag van de conventie zijn nominatie voor het vice-presidentschap onder Donald Trump. De 57-jarige gouverneur van Indiana is door Trump gekozen als 'running-mate' om zo ook de steun van de zeer religieuze rechtervleugel van de partij te krijgen.

Pence waarschuwde de tegenstanders alvast over het karakter van Trump. ''Hij kan soms een beetje ruw zijn tegen politici en ik voorspel je dat we dat nog te zien gaan krijgen."

De kandidatuur van Trump zorgt voor verdeeldheid in de Republikeinse partij. Verschillende partijprominenten laten de conventie links liggen omdat ze niet achter de nominatie van de zakenman staan.

Arrestaties

Bij demonstraties rond de partijconventie heeft de politie woensdag zeventien mensen opgepakt. Twee demonstranten worden beschuldigd van geweldpleging, nadat politieagenten lichtgewond waren geraakt na een handgemeen.

Demonstranten blokkeerden de ingang van de Quick Loans Arena waar de conventie plaatsvindt en staken daarbij een Amerikaanse vlag in brand. Agenten probeerden de vlag in beslag te nemen en raakten hierbij slaags met twee demonstranten. Vijftien anderen werden opgepakt voor lichtere vergrijpen als het oproepen tot geweld.

Het is tot nu toe de meest onrustige dag rondom de partijconventie die nog tot en met donderdag duurt. Tot dusverre zijn volgens de politie 22 mensen gearresteerd.