Poging om nominatie Trump te blokkeren tijdens conventie mislukt

Tegenstanders van Donald Trump zijn er maandag (lokale tijd) tijdens de Republikeinse conventie in Cleveland niet in geslaagd om de waarschijnlijke nominatie van de presidentskandidaat te blokkeren.

Het was onrustig tijdens de eerste dag van het evenement. Het anti-Trump-kamp wilde dat gedelegeerden de mogelijkheid zouden krijgen om andere kandidaten te steunen.

De tegenstanders van Trump eisten een hoofdelijke stemming over het plan, zodat vertegenwoordigers van alle staten hun mening konden geven. De partijleiders verklaarden daarop dat er te weinig steun was voor zo'n stemming. Dat leidde tot woedende reacties. Na veel geschreeuw in de zaal vertrok onder meer de delegatie uit Colorado.

Elders in de stad protesteren verschillende belangengroepen. Dat heeft vooralsnog niet tot onenigheid geleid.

Trump wordt tijdens de conventie formeel aangewezen als Republikeinse presidentskandidaat. De kans dat tegenstanders hem kunnen dwarsbomen is klein, omdat de vastgoedmagnaat tijdens de voorverkiezingen meer dan genoeg gedelegeerden achter zich kreeg.

Video: Tegenstanders van Trump eisen hoofdelijke stemming

Verdeeldheid

De kandidatuur van Trump zorgt voor verdeeldheid in de Republikeinse partij. Verschillende partijprominenten laten de conventie links liggen omdat ze niet achter de nominatie van de zakenman staan.

Trump spreekt wel tijdens het evenement dat vier dagen duurt. Ook voor zijn familie, 'running-mate' Mike Pence en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan is spreektijd ingeruimd.

Zo gaf Trumps vrouw Melania maandag een speech. Dat kwam haar op beschuldigingen van plagiaat te staan. Delen uit haar toespraak zouden sterk overeenkomen met passages van Michelle Obama's speech tijdens de Democratische conventie van 2008.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie