Donald Trump kiest Mike Pence als kandidaat vice-presidentschap

Donald Trump heeft de gouverneur van de staat Indiana Mike Pence vrijdag gekozen als zijn kandidaat voor het vice-presidentschap. 

Dat maakte Trump op Twitter bekend.

Donderdag kwam al naar buiten dat Trump Pence zou hebben aangewezen. De Republikein heeft dat nu officieel bevestigd. 

Trump zei eerder dat hij de bekendmaking uit zou stellen in verband met de aanslag in Nice, maar maakte ombekende reden alsnog vrijdag zijn keuze bekend.

Woensdag noemde Trump al drie namen van mogelijke kandidaten voor het vicepresidentschap. Naast Pence werden Chris Christie (gouverneur New Jersey) en Newt Gingrich, de vroegere voorzitter van het Huis van Afgevaardigden genoemd.

Veilige keuze

De keuze voor de 57-jarige Pence wordt in de Verenigde Staten gezien als een veilige. Het voormalig Congreslid gedraagt zich niet al te opvallend en hij is populair onder conservatieven. Hij wordt in staat geacht om meer trouwe Republikeinse kiezers achter Trump te krijgen.

Trump zei woensdag tegen de Wall Street Journal een "doorgewinterde'' vicepresident te willen. Maar hij zoekt ook iemand die aanvallen op zijn persoon kan afslaan. "Ik word van alle kanten aangevallen'', aldus de zakenman.

Trump is de enige overgebleven presidentskandidaat namens de Republikeinen, maar hij is nog niet officieel door zijn partij als toekomstig president naar voren geschoven voor de verkiezingen van november.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie