Hillary Clinton heeft zaterdag het voorstel gelanceerd de komende tien jaar 40 miljard dollar (ruim 36 miljard euro) extra uit te trekken voor de nationale gezondheidszorg. ZIj komt hiermee tegemoet aan haar rivaal Bernie Sanders.

Hoewel Hillary Clinton de nominatie als presidentskandidaat voor de Democraten eigenlijk niet meer kan ontgaan, heeft haar rivaal Bernie Sanders de strijd tegen Clinton nog niet gestaakt. Daarom komt Clinton hem tegemoet met deze belofte.

Ze beloofde ook te streven naar een publieke, voor iedereen toegankelijke ziektekostenverzekering in elke staat naast de particuliere.

Sanders dreigde Clinton, die de voorverkiezingen duidelijk won, niet te steunen tijdens de partijconferentie in Philadelphia later deze maand als ze zich niet wat ontvankelijker zou tonen voor zijn uitgesproken linkse ideeën.

Minimumloon

De senator van Vermont maakte zich tijdens zijn campagne behalve voor de gezondheidszorg onder meer sterk voor verhoging van het minimumloon.

"Ik feliciteer minister Clinton met dit buitengewoon belangrijke initiatief", reageerde Sanders. "Dit is een wezenlijke stap voorwaarts naar het doel van gezondheidszorg voor alle Amerikanen."

Formele steun

De verwachting is dat Sanders zich komende dinsdag in New Hampshire formeel achter de presidentsnominatie van Hillary Clinton schaart. De campagneleiders van Clinton en Sanders hebben dagelijks overleg gevoerd om de rivalen dichter bij elkaar te brengen en de beleidsprioriteiten van Sanders op de agenda te krijgen.

In ruil voor zijn steun zou Sanders een prominente spreektijd krijgen op de Democratische conventie later deze maand.