Bernie Sanders belooft Clinton te helpen om Trump te verslaan

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft beloofd om zich niet langer alleen te richten op het verslaan van zijn Democratische rivale Hillary Clinton, maar ook op het voorkomen van een presidentschap van Donald Trump. 

Sanders beëindigt zijn campagne echter niet en heeft naar eigen zeggen de strijd voor de Democratische nominatie ook nog niet opgegeven. Sanders blijft campagne voeren om zo Clinton onder druk te zetten bepaalde beleidspunten over te nemen en steun te verkrijgen voor hervormingen van het Democratische nominatieproces.

Ondertussen zal hij werken aan het doel om Trump te verslaan, zo vertelde de senator uit Vermont donderdagavond (lokale tijd) in een videoboodschap gericht aan zijn aanhangers. De Democraat zei ook in de zeer nabije toekomst een rol te gaan spelen in de strijd tegen Trump, maar gaf verder geen details.

Als het aan Sanders ligt krijgt zijn partij tijdens de Democratische conventie in juli "het meest progressieve programma in de geschiedenis van de partij".

De Democratische kandidaat zegt dat hij de komende tijd vooral zal gebruiken om te vechten voor zijn politieke agenda en om de Democratische Partij te hervormen.

Bekijk de verklaring van Bernie Sanders:

Supergedelegeerden

Tot verrassing van velen wist Sanders 22 van de 56 voorverkiezingen te winnen, waarmee hij ruim 1.832 gedelegeerden achter zich kreeg. Clinton won er 2.219. Met de steun van 164 zogenoemde supergedelegeerden wist zij de absolute meerderheid van 2.383 binnen te halen.

Eerder op de avond maakte de campagneleider van Sanders op MSNBC bekend dat de politicus niet langer uit is op zoveel mogelijk supergedelegeerden. De partijbonzen kunnen in theorie op de partijconventie nog van kandidaat wisselen, waarmee ze de laatste mogelijkheid voor Sanders vormden om alsnog de nominatie binnen te slepen.

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie