Obama spreekt steun uit aan Hillary Clinton

President Barack Obama heeft donderdagavond zijn steun uitgesproken aan Hillary Clinton als presidentskandidaat voor de Democraten. Hij deed dit in een video. Ook vice-president Joe Biden heeft zijn steun voor Clinton uitgesproken.

Obama gaf de beelden vrij nadat hij eerder op de dag een gesprek had met Bernie Sanders, de tegenstander van Hillary Clinton in de strijd om de Democratische nominatie.

De Amerikaanse president stelt dat Clinton "de moed, de compassie en het hart heeft" om het presidentschap van hem over te nemen. "Het afgelopen jaar hebben tientallen miljoenen hun voorkeur uitgesproken", aldus Obama. "Vandaag wil ik de mijne daar aan toevoegen. Ik weet hoe moeilijk deze baan kan zijn. Daarom weet ik dat er nooit iemand zo gekwalificeerd is geweest om deze functie te vervullen."

Obama refereerde in zijn toespraak aan het ministerschap dat Clinton bekleedde in zijn kabinet. "Dat ze dit deed ondanks het feit dat ze toen de nominatie niet won, getuigt van haar ijzeren karakter."

Video: Obama steunt Hillary Clinton als presidentskandidaat

Vasthoudend

Verder prees hij Clinton "omdat er niemand is die meer vasthoudend probeert om elke Amerikaan een kans op rechtvaardigheid te gunnen."

De Amerikaanse president complimenteerde Sanders met zijn geweldige campagne. "Ik heb hem bedankt dat hij aandacht heeft gevraagd voor economische ongelijkheid, voor de macht van geld in de politiek en voor het betrekken van jongeren bij het democratische proces. Deze boodschap zullen we omarmen en op die manier gaan wij in november de verkiezingen winnen.”

Samenwerken

Sanders, die tot dusver grotendeels het onderspit moest delven tegen Clinton in de voorverkiezingen, stelde donderdag in de nabije toekomst te willen samenwerken met zijn tegenstander om te voorkomen dat Donald Trump president van de Verenigde Staten wordt.

"Hij zou een ramp zijn als president van de Verenigde Staten. Ik snap niet dat de Republikeinse partij achter zijn nominatie staat", aldus Sanders tijdens een persconferentie, nadat hij donderdag bij Obama op bezoek was geweest.

Hij sprak donderdag echter zijn steun nog niet uit aan Clinton als Democratische presidentskandidaat en trekt zich nog steeds niet terug uit de race, hoewel Clinton als gedoodverfde winnaar wordt gezien.

Senator Warren

Ook de progressieve Democratische senator Elizabeth Warren heeft haar steun voor de presidentskandidaat uitgesproken.

"Ik ben klaar om mij in dit gevecht te mengen en mij een slag in de rondte te werken zodat Hillary Clinton de volgende president wordt van de Verenigde Staten en zeker te stellen dat Donald Trump nooit ook maar in de buurt van het Witte Huis komt", zei Warren.

De senator uit Massachusetts is een prominent figuur uit de linkervleugel van de partij waar ook Clintons rivaal Bernie Sanders toe behoort. Net als Sanders is Warren zeer kritisch op de financiële wereld. Toen Sanders nog in de race was, hield Warren zich op de vlakte.

Tip de redactie