Clinton wint belangrijke voorverkiezing Californië

Hillary Clinton heeft de belangrijke voorverkiezing in Californië gewonnen, melden Amerikaanse media woensdag. Kort daarvoor riep ze zichzelf al uit tot de presidentskandidaat namens de Democratische Partij. 

In Californië staan 475 gedelegeerden op het spel; in geen enkele andere staat worden zoveel gedelegeerden verdeeld. Clinton krijgt meer dan de helft van het totale aantal Californische gedelegeerden.  

CNN meldde rond 12.00 uur (Nederlandse tijd) dat Clinton de overwinning in Californië niet meer kan ontgaan, hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld. Na het tellen van 63 procent van de stemmen stond Clinton op 56,3 procent en opponent Bernie Sanders op 42,7 procent. 

Clinton won dinsdag ook in New Jersey, New Mexico en South Dakota. Sanders won in North Dakota en Montana.

Hillary Clinton: 'We hebben de mijlpaal bereikt'

Geschiedenis

"We hebben geschiedenis geschreven", stelde Clinton in een mail aan haar achterban na de reeks overwinningen van dinsdagnacht. 

Tijdens haar overwinningstoespraak noemde Clinton de nominatie een historisch moment voor vrouwen. Ze feliciteerde Bernie Sanders met zijn "buitengewone campagne".

Clinton noemde Donald Trump ongeschikt als president. "Bruggen bouwen is beter dan muren bouwen", aldus Clinton. Ze doelde hier op het plan van Trump om een muur langs de grens van Mexico te bouwen.

Barack Obama feliciteerde Clinton telefonisch met het behalen van genoeg gedelegeerden. "Haar historische campagne inspireerde miljoenen Amerikanen", aldus het Witte Huis in een verklaring.

Gevecht

Sanders geeft zich nog altijd niet gewonnen. "We nemen ons gevecht mee naar de volgende voorverkiezingen en uiteindelijk naar Washington." Op 14 juni zal daar de laatste voorverkiezing zijn. "Ik blijf strijden voor elke stem en elke gedelegeerde." 

De Nationale Democratische Conventie, waarin de kandidaat officieel wordt aangekondigd, vindt van 25 tot 28 juli plaats. Clinton kan hier de eerste vrouw ooit worden die voor een van de twee grootste partijen wordt genomineerd.

De presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten zijn op 8 november.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie