Clinton claimt nominatie voor presidentskandidaat Democraten

Hillary Clinton heeft zichzelf uitgeroepen tot de presidentskandidaat voor de Democratische partij. Dit deed ze nadat ze de voorverkiezing in New Jersey won.

In een mail aan haar achterban zegt de oud-minister van Buitenlandse Zaken dat "we samen de Democratische kandidaatschap hebben binnengehaald". "We hebben geschiedenis geschreven."

Tijdens haar overwinningstoespraak noemde Clinton de nominatie een historisch moment voor vrouwen. Ze feliciteerde Bernie Sanders met zijn "buitengewone campagne".

Volgens Clinton is Donald Trump ongeschikt als president. "Bruggen bouwen is beter dan muren bouwen", aldus Clinton tijdens haar toespraak. Ze doelde hier op het plan van Trump om een muur langs de grens van Mexico te bouwen.

"Deze verkiezing gaat niet tussen de Democraten en Republikeinen. Het gaat om miljoenen Amerikanen die zeggen: Wij zijn beter dan dit, wij laten dit niet gebeuren", aldus Clinton. "Of je nou een Republikein of een Democraat bent, sluit je bij ons aan."

Video: Hillary Clinton: 'We hebben de mijlpaal bereikt'

Super Tuesday

De stemronde van dinsdag gold als de laatste 'Super Tuesday' van de voorverkiezingen. Vooral de voorverkiezing in Californië was dinsdag belangrijk: daar staan maar liefst 475 gedelegeerden op het spel - meer dan in welke staat dan ook. Om 11.30 uur (Nederlandse tijd) is 63 procent van de stemmen in Californië geteld en staat Clinton op een ruime voorsprong: 56,3 procent tegen 42,7.

In New Jersey haalde Clinton in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) 63,3 procent van de stemmen binnen. Clinton won ook in New Mexico en South Dakota. Sanders won met 64,2 procent van de stemmen in North Dakota en wist ook Montana op z'n naam te schrijven.

Supergedelegeerden

Bij de telling zijn ook de supergedelegeerden meegerekend. De supergedelegeerden kunnen nog voor beide kandidaten kiezen, maar de overgrote meerderheid heeft al aangegeven Clinton te zullen steunen. Met de steun van die supergedelegeerden komt Clinton op het aantal gedelegeerden dat nodig is om de nominatie in de wacht te slepen: 2.383. 

Barack Obama feliciteerde Clinton telefonisch met het behalen van genoeg gedelegeerden. "Haar historische campagne inspireerde miljoenen Amerikanen", aldus het Witte Huis in een verklaring.

Sanders

Sanders liet dinsdagnacht weten dat hij de komende tijd zijn best gaat doen om de supergedelegeerden van gedachten te veranderen. Hij schrijft in een verklaring dat er nog altijd geen officiële kandidaat is tot de conventie van eind juli.

In een reactie op de winst van Clinton zei Sanders dat hij niet stopt. "We nemen ons gevecht mee naar de volgende voorverkiezingen en uiteindelijk naar Washington." Op 14 juni zal daar de laatste voorverkiezing zijn. "Ik blijf strijden voor elke stem en elke gedelegeerde." 

Video: Sanders blijft strijden

Witte Huis

Donderdag gaat Sanders op bezoek bij president Obama in het Witte Huis. Volgens een verklaring spreken de twee over de belangrijkste onderwerpen van deze verkiezingen. "We zullen praten over hoe we dit land verder kunnen brengen en ik kijk uit naar onze samenwerking", zei Sanders. 

De Nationale Democratische Conventie, waarin de kandidaat officieel wordt aangekondigd, vindt van 25 tot 28 juli plaats. Clinton kan hier de eerste vrouw ooit worden die voor een van de twee grootste partijen wordt genomineerd.

De presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten zijn op 8 november.

Lees meer over:
Tip de redactie