Clinton dicht bij nominatie Democraten na overwinning in Puerto Rico

Hillary Clinton heeft de Democratische voorverkiezing gewonnen in Puerto Rico. De Democrate heeft inmiddels bijna voldoende gedelegeerden achter zich om haar rivaal Bernie Sanders uit te schakelen.

Clinton heeft nog enkele tientallen gedelegeerden nodig om de kandidatuur van haar partij voor de presidentsverkiezingen in de wacht te slepen. Dan heeft ze de stem van meer dan de helft van de gedelegeerden en is ze dus verzekerd van de nominatie.

De verwachting is dat de ex-minister van Buitenlandse Zaken deze horde dinsdag neemt. Dan zijn de laatste grote voorverkiezingen in New Jersey en Californië.

De Democrate kon zondag zestig gedelegeerden achter zich krijgen in Puerto Rico. De voormalige first lady kreeg in de aanloop naar de voorverkiezing al de steun van gouverneur Alejandro Padilla.

Sanders

Bernie Sanders heeft aangegeven zo lang mogelijk te blijven strijden voor de nominatie. De senator hoopt zogenaamde supergedelegeerden weg te lokken bij Clinton.

Die partijprominenten kunnen op ieder moment beslissen zich achter een andere kandidaat te scharen. Clinton heeft 547 supergedelegeerden, Sanders 46.

Dinsdag stemmen de staten California, New Jersey, New Mexico, South Dakota en Montana als laatste in de Verenigde Staten. 

Video: De Amerikaanse verkiezingen in 60 seconden

Animatie: in60seconds

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie