Paul Ryan zegt te gaan stemmen op Donald Trump bij verkiezingen

Paul Ryan, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft laten weten te gaan stemmen op Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Ryan zegt meer overeenkomsten dan verschillen met Trump te hebben. Dat schrijft hij donderdag in een column in een lokale krant uit Wisconsin.

Het is voor het eerst dat Ryan openlijk het presidentschap van Trump steunt.

Als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is de Republikein Ryan oppossitieleider in de VS. Bovendien is hij momenteel de tweede man in de lijn van opvolging voor het Amerikaanse presidentschap.

"Het is geen geheim dat hij en ik verschillen. Ik zal ook niet anders pretenderen. Wanneer ik de behoefte heb, zal ik mijn gedachten blijven laten spreken", schrijft Ryan. "Maar de realiteit is dat we over de kwesties die deel uitmaken van onze agenda meer overeenkomsten dan meningsverschillen hebben."

Banden

Begin mei was hij er "nog niet" klaar voor om Trump te steunen als kandidaat van zijn partij. Later die maand haalden de twee in een gesprek de banden aan.

Trump en Ryan zeiden in een gezamenlijke verklaring na afloop van het gesprek dat ze een "productieve ontmoeting" hebben gehad en dat er "een geweldige kans" ligt om de Republikeinse Partij te verenigen en vertrouwen te hebben in de presidentsverkiezingen.

Ook toen benadrukten zij dat er verschillen zijn, maar dat er ook veel overeenstemming is over veel zaken.

Trump kan de steun van Ryan goed gebruiken; de vastgoedmagnaat is niet populair onder prominente Republikeinse politici en wil dat veranderen in de aanloop naar de verkiezingen.

Video: De Amerikaanse verkiezingen

Animatie: In60seconds

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie