Trump wil bij presidentschap klimaatverdrag Parijs opzeggen

Donald Trump wil als hij tot Amerikaans president wordt gekozen het klimaatverdrag van Parijs opzeggen. Ook wil hij milieubepalingen die een rem zetten op de energie-industrie afschaffen.

Trump zei dit donderdag in Bismarck in North Dakota, de een na grootste olieproducerende staat in de Verenigde Staten.

Het was voor het eerst dat Trump details gaf van het energiebeleid dat hij hoopt te voeren.

Zijn Democratische rivalen in de strijd om het Witte Huis, Hillary Clinton en Bernie Sanders, willen inzetten op duurzame energie om klimaatverandering tegen te gaan.

Pijpleiding

Trump zei ook dat hij een omwille van het milieu door president Barack Obama afgewezen pijpleiding van Canada naar de Verenigde Staten alsnog wil laten uitvoeren. Dan wil hij wel een deel van de winsten van de pijpleiding opstrijken, aldus Trump.

"Dat is hoe wij ons land weer rijk zullen maken." Hij zei dat Obama "alles gedaan heeft om Amerikaanse energie in de weg te zitten", wat onder Clinton "nog veel erger zal worden".

Via de 1.900 kilometer lange Keystone-leiding zou ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada moeten worden vervoerd naar raffinaderijen in het zuiden van de VS. Milieuactivisten stellen dat Keystone voor meer uitstoot zorgt.

Voorstanders van Keystone denken dat de aanleg goed zou zijn voor duizenden banen en meer zekerheid over de levering van energie in de VS biedt.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie