Donald Trump wil met Kim Jong-un praten over nucleair programma

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zegt bereid te zijn te praten met de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un als hij gekozen wordt als president van de Verenigde Staten (VS).

"Ik zou met hem praten. Ik heb geen probleem om met hem te praten", zegt Trump in een interview met Reuters.

Mocht hij president worden en inderdaad direct met Noord-Korea gaan praten over het stoppen van het nucleaire programma van het land, dan is dat een groot verschil met het huidige beleid van de VS.

Momenteel heeft president Barack Obama niet direct contact met het communistische land en verloopt contact via de Zweedse ambassade.

Trump zegt de hulp van China te willen inroepen om een oplossing te vinden voor het conflict met Noord-Korea. "Ik zou veel druk uitoefenen op China, want we hebben op economisch gebied veel macht over China."

Fascinatie

Een woordvoerder van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton zegt in een reactie dat het idee van Trump "nergens op slaat". "Hij heeft een bizarre fascinatie voor sterke leiders zoals Vladimir Poetin (Russische president, red.)."

In hetzelfde interview zegt Trump dat hij opnieuw wil onderhandelen over het klimaatakkoord dat in Parijs werd bereikt.

Vriendelijk

In de nacht van dinsdag op woensdag werd ook een interview uitgezonden op Fox dat journaliste Megyn Kelly had met met de miljonair. 

De Republikein uitte eerder kritiek op Fox. Tijdens een debat tussen Republikeinse kandidaten zou gespreksleider Kelly hem "onprofessioneel en oneerlijk" behandeld hebben. Trump stelde dat "er bloed uit haar ogen kwam".

In het nieuwe interview met de journaliste was de toon zeer vriendelijk. Trump zei begrip te hebben dat Kelly "haar eigen ding deed", maar dat hij dat "vanaf zijn standpunt niet leuk hoeft te vinden".

Over zijn harde manier van debatteren zei Trump: "Als ik niet zou hebben teruggevochten op die manier waarop ik terugvocht, denk ik niet dat ik zo succesvol zou zijn."

Video: Donald Trump heeft 'spijt' van sommige uitspraken

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie