Clinton wint voorverkiezing in Kentucky, Sanders in Oregon

Hillary Clinton heeft de Democratische voorverkiezing in Kentucky met minimaal verschil gewonnen. In Oregon won Bernie Sanders in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Lang was in Kentucky niet duidelijk wie de verkiezing zou winnen, maar zowel CNN als NBC News melden de winst van Clinton met 47 procent van de stemmen. Sanders kreeg 46 procent van de stemmen, volgens CNN.

In Kentucky waren 55 gedelegeerden te verdelen. Sanders benadrukte ondanks het kleine verlies dat hij bijna evenveel gedelegeerden heeft gewonnen als Clinton.

Op basis van de voorlopige uitslagen in Oregon heeft Sanders 53 procent van de stemmen in die staat en Clinton 47 procent. In deze staat waren 61 gedelegeerden te verdienen.

Hoewel de roep om zich terug te trekken steeds sterker wordt vanuit zijn eigen partij, benadrukte Sanders dat hij doorgaat tot "de laatste stem is uitgebracht".

Video: Sanders benadrukt door te gaan tot einde van voorverkiezingen

Trump

Dinsdag werden ook bij de Republikeinen voorverkiezingen gehouden in Oregon. Daar was de uitslag niet verrassend.

Donald Trump won daar en heeft nu 1.173 gedelegeerden verzameld. Trump heeft officieel 1.237 gedelegeerden nodig om de Republikeinse nominatie te verdienen, maar omdat hij de enige overgebleven Republikeinse kandidaat is, is dat weinig meer dan een formaliteit geworden.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie