Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in West Virginia gewonnen. Bij de Republikeinen won Donald Trump in West Virginia en Nebraska. Dat is niet opmerkelijk: hij heeft geen tegenstanders meer. 

Bij de Democraten staat Sanders na het tellen van 81 procent van de stemmen in West Virginia op 51,3 procent. 36,1 procent van de Democraten stemde op Hillary Clinton.

Na het tellen van 83 procent van de stemmen heeft Trump 76,6 procent van de stemmen gekregen in West Virginia. In Nebraska staat de miljardair op 61,8 procent na het tellen van 74 procent van de stemmen.

In 60 seconden: De Amerikaanse verkiezingen​

In 60 seconden: De Amerikaanse verkiezingen
In 60 seconden: De Amerikaanse verkiezingen

Animatie door in60seconds.nl

Enige kandidaat

Republikeinen John Kasich en Ted Cruz stapten recentelijk uit de race om de Republikeinse nominatie. 

Trump ziet de Republikein Paul Ryan, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, graag als voorzitter van de Republikeinse conventie in juli. Op die conventie wordt de kandidaat definitief genomineerd, normaal gesproken een formaliteit. 

Ryan stelde eerder dat hij er nog niet klaar voor was Trump te steunen als presidentskandidaat. Hij wil dat de miljardair eerst stopt met zijn intimiderende gedrag. 

Video: Sanders wint voorverkiezing in West Virginia

Sanders wint voorverkiezing in West Virginia
Sanders wint voorverkiezing in West Virginia

Clinton

Ondanks de winst van Sanders is het nagenoeg onmogelijk voor de Democraat om Clinton in te halen. Clinton heeft 2.224 gedelegeerden gewonnen, terwijl Sanders er slechts 1.448 heeft. In West Virginia worden slechts 29 gedelegeerden verdeeld. 

Sanders noemde de voorverkiezingen in een reactie een ''zware worsteling'', maar hij blijft optimistisch. "We kunnen uiteindelijk met een meerderheid van het aantal gedelegeerden eindigen. Als dat gebeurt, denk ik dat jullie nu naar de Democratische presidentskandidaat kijken.''

Clinton wist dinsdagnacht nog wel de winst te pakken in de symbolische primary in Nebraska, maar deze overwinning zal niet meetellen voor het aantal gewonnen gedelegeerden. In Nebraska werd al eerder een caucus gehouden, toen won Sanders.

Voorverkiezingen VS