Republikein Paul Ryan, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is er "nog niet" klaar voor om Donald Trump te steunen als kandidaat van zijn partij in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Ryan, een van de belangrijkste Republikeinse kopstukken, liet dat donderdag weten.

Trump is op dit moment nog de enige kandidaat nadat eerst Ted Cruz en later John Kasich hun campagne staakten. Ryan liet weten dat hij Trump niet kan omarmen als kandidaat voor zijn partij. "Ik ben daar op dit punt nog niet klaar voor. Ik ben daar nu nog niet", zei hij.

Ryan heeft zelf aangegeven niet door zijn partij genomineerd te willen worden hoewel hij door veel partijgenoten als kanshebber voor het presidentschap wordt gezien.

Donald Trump zei donderdag op zijn beurt dat hij nog niet klaar is om de politieke agenda te steunen van Paul Ryan. "Misschien kunnen we in de toekomst samenwerken en het eens worden over wat het beste is voor het Amerikaanse volk."

Verenigen

Voorzitter Reince Priebus van de Republikeinse Partij liet dinsdag, nadat Cruz zich terugtrok, weten dat Trump vermoedelijk de partij zal vertegenwoordigen bij de presidentsverkiezingen. "We moeten ons verenigen en ons richten op het verslaan van Hillary Clinton", stelde Priebus.

De vermoedelijke nominatie van Trump is niet onomstreden. Veel prominente Republikeinen lieten de afgelopen maanden weten geen vertrouwen te hebben in de ideeën van Trump over onder meer het economische en het buitenlandse beleid. 

Grote muur

Bovendien heeft de miljardair veel mensen tegen zich in het harnas gejaagd met zijn uitspraken over minderheden en vrouwen. Zo stelde hij voor een grote muur tussen Mexico en de VS te bouwen en Amerika te sluiten voor alle moslims. In peilingen komt Trump uit de bus als de meest gehate potentiële presidentskandidaat ooit.

Lange tijd leek het erop dat de Republikeinse Partij tijdens de grote conventie in juli haar kandidaat zou moeten gaan kiezen. Maar dit scenario lijkt geen optie meer nu alle tegenkandidaten van Trump de strijd hebben opgegeven.