De Republikeinse presidentskandidaat John Kasich stapt uit de race om het Amerikaanse presidentschap, zo heeft hij woensdagavond bevestigd. Eerder op de avond gingen er al geruchten over het einde van zijn kandidatuur.

Kasich was buiten Donald Trump nog de enige andere Republikeinse kandidaat die overbleef na de bekendmaking van Ted Cruz om uit de race voor het presidentschap te stappen, maar hij lag eigenlijk te ver achter om nog een serieuze bedreiging te vormen voor de zakenman.

De gouverneur uit Ohio beloofde dinsdag nog om in de race te blijven.

Vorige maand kondigden Cruz en Kasich nog een gezamenlijke strategie aan waarmee ze hoopten Trump te kunnen tegenhouden in de voorverkiezingen. 

Het plan van de twee was dat in sommige staten waar de ander betere papieren heeft om te winnen of meer gedelegeerden kan binnenhalen, de kandidaat die het slechter in de peiling doet geen campagne zou voeren.

Video: John Kasich stapt uit race Amerikaans presidentschap 

Bush

Trump riep woensdag op tot eenheid in de partij, nu duidelijk is dat hij op 8 november namens de Republikeinen zal meedoen aan de presidentsverkiezingen. Daarbij hoeft hij in elk geval niet te rekenen op de familie Bush. Vader George H.W. en zoon George W. Bush zijn niet van plan hun steun uit te spreken voor de zakenman.

Beide Republikeinse oud-presidenten houden zich afzijdig van deze presidentsverkiezingen, vertelden hun woordvoerders woensdag tegen The Texas Tribune. Volgens de krant uit de thuisstaat van de familie is het de eerste keer dat vader Bush de kandidaat van zijn partij niet openlijk steunt.

Zoon Bush "is niet van plan om deel te nemen aan de campagne of er commentaar op te geven", liet hij via zijn woordvoerder weten.

De vorige Republikeinse kandidaten, Mitt Romney in 2012 en John McCain in 2008, kregen wel openlijke steun van beide Bushes.

Cruz

Cruz maakte eerder woensdag bekend uit de race te stappen toen Trump de Republikeinse voorverkiezing in de Amerikaanse staat Indiana had gewonnen. "Met pijn in het hart, maar met grenzeloos optimisme stoppen we met onze campagne. De kiezers hebben een ander pad dan het onze gekozen", zei Cruz in een toespraak nadat de uitslag bekend was.

Trump kreeg in Indiana ruim de helft van de Republikeinse stemmen. In zijn overwinningsspeech had hij veel lof voor Cruz. "Ik weet niet of hij me mag of niet, maar hij was een geweldige concurrent. Het is een slimme gast en hij heeft een geweldige toekomst voor zich."

Democraten

Ook bij de Democraten werden dinsdag voorverkiezingen gehouden in Indiana. De overwinning ging daar naar Bernie Sanders.

Ondanks de overwinning van Sanders lijkt Clinton de presidentsnominatie niet meer te kunnen ontgaan. Ze heeft nu 2.202 van de 2.383 gedelegeerden achter zich die nodig zijn om dit te bereiken. Sanders staat op 1.400.