Donald Trump heeft dinsdag de Republikeinse voorverkiezing in de Amerikaanse staat Indiana gewonnen. Zijn naaste belager Ted Cruz maakte daarop bekend dat hij uit de race om het Amerikaanse presidentschap stapt.

"Met pijn in het hart, maar met grenzeloos optimisme stoppen we met onze campagne. De kiezers hebben een ander pad dan het onze gekozen", zei Cruz in een toespraak nadat de uitslag bekend was.

De overwinning in Indiana was voor Trump al een grote stap in de richting van de Republikeinse presidentsnominatie, maar nu Cruz stopt, lijkt de weg helemaal voor hem open te liggen. 

Voorzitter Reince Priebus van de Republikeinse Partij liet op Twitter weten dat Trump vermoedelijk de partij zal vertegenwoordigen bij de presidentsverkiezingen. "We moeten ons verenigen en ons richten op het verslaan van Hillary Clinton."

Video: Ted Cruz stapt uit presidentsrace VS

Ted Cruz stapt uit presidentsrace VS
Ted Cruz stapt uit presidentsrace VS

Lof

Trump kreeg in Indiana ruim de helft van de Republikeinse stemmen. In zijn overwinningsspeech had hij veel lof voor Cruz. "Ik weet niet of hij me mag of niet, maar hij was een geweldige concurrent. Het is een slimme gast en hij heeft een geweldige toekomst voor zich."

Trump was in zijn hele toespraak opvallend rustig. Hij sprak van een "enorme overwinning" en hij riep op tot eenheid. Daarna richtte hij zijn pijlen op Hillary Clinton, die zeer waarschijnlijk de Democratische kandidaat bij de presidentsverkiezingen wordt.

Kasich

John Kasich is nog de enige andere Republikeinse kandidaat die overblijft, maar hij ligt eigenlijk te ver achter om nog een serieuze bedreiging te vormen voor de zakenman.

De enige manier om Trump te verslaan is door te voorkomen dat Trump de benodigde 1.237 gedelegeerden wint die nodig zijn voor de nominatie. Kasich moet dan hopen dat hij gekozen wordt bij een conventie in Cleveland in juli. De gouverneur uit Ohio beloofde dinsdag in elk geval om in de race te blijven.

Vorige maand kondigden Cruz en Kasich nog een gezamenlijke strategie aan waarmee ze hoopten Trump te kunnen tegenhouden in de voorverkiezingen. Het plan van de twee was dat in sommige staten waar de ander betere papieren heeft om te winnen of meer gedelegeerden kan binnenhalen, de kandidaat die het slechter in de peiling doet geen campagne zou voeren.

Kiesmannen

© NU.nl/Jerry Vermanen

Democraten

Ook bij de Democraten zijn dinsdag voorverkiezingen gehouden in Indiana. De overwinning ging daar naar Bernie Sanders.

De uitslag liet wat langer op zich wachten, omdat het lange tijd een nek-aan-nekrace tussen Clinton en Sanders. Nadat 15 procent van de stemmen was geteld was de stand nog 50-50.

Ondanks de overwinning van Sanders lijkt Clinton de presidentsnominatie niet meer te kunnen ontgaan. Ze heeft nu 2.202 van de 2.383 gedelegeerden achter zich die nodig zijn om dit te bereiken. Sanders staat op 1.400.

Resultaten voorverkiezingen