Helft Amerikanen vindt verkiezingssysteem onbetrouwbaar

Meer dan de helft van de stemgerechtigde Amerikanen denkt dat de manier waarop de politieke partijen nu hun kandidaten voor het presidentschap bepalen doorgestoken kaart is. 

Ruim twee derde is voorstander van een ander, transparanter systeem, blijkt uit een enquête van Reuters/Ipsos onder 1582 kiezers.

Het resultaat is een echo van wat Donald Trump en Bernie Sanders als 'stem des volks' roepen. Deze Republikein en Democraat vinden dat ze in de race naar het Witte Huis per definitie achterliggen ten opzichte van tegenstanders met betere contacten binnen de partij. De kritiek heeft landelijk de discussie aangezwengeld of het proces naar nominatie wel zo eerlijk is.

De VS is een van de weinige landen die hun bevolking de kans geven de presidentskandidaten aan te wijzen. Maar het systeem met van staat tot staat verschillende voorverkiezingen, stembijeenkomsten van alleen partijleden (caucuses) en de mogelijk doorslaggevende partijconventies met de verworven (super)gedelegeerden is complex. De Democraten en Republikeinen hanteren bovendien andere regels.

Uit het onderzoek, dat volgens de onderzoekers een foutmarge van 2,9 procent heeft, blijkt dat de meeste Amerikanen aan iets anders toe zijn, bijvoorbeeld representatieve vertegenwoordiging. ''Ik heb liever een één-man-één-stemsysteem'', was de reactie van Royce Young, die Hillary Clinton steunt. ''Het huidige proces is zo lelijk.'' Veel van de respondenten dachten er net zo over.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie