Presidentskandidaat Donald Trump heeft in vijf staten de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen. Hillary Clinton wist de winst in Pennsylvania, Maryland, Connecticut en Delaware te pakken.

Bij zowel de Democraten als de Republikeinen staan de vijf staten Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania en Rhode Island op het spel. Trump is zeker van de winst in al die staten. In totaal zijn er 118 kiesmannen te verdienen voor Trump.

De zakenman heeft volgens de resultaten in al die staten gewonnen met meer dan 55 procent van de stemmen. De grootste winst lijkt Trump te pakken in Rhode Island, daar staat hij op 64 procent van de stemmen. In Maryland scoorde Trump het laagste met 55 procent.

Republikein John Kasich lijkt in vier van de vijf staten de tweede plek te bemachtigen. Voor Cruz ziet de avond er slecht uit, de conservatieve senator uit Texas pakte enkel in Pennsylvania meer dan 20 procent van de stemmen.

Clinton

Bij de Democraten heeft Clinton in Pennsylvania gewonnen met 56 procent tegenover 43 voor Bernie Sanders. Het is een belangrijke winst voor Clinton aangezien er 189 kiesmannen te verdelen zijn in die staat. Ook in Maryland en Delaware heeft de voormalig minister van Buitenlandse Zaken de winst te pakken.

In Connecticut was de race om de winst lange tijd spannend. Uiteindelijk wist Clinton de winst te pakken met 50 procent van de stemmen. Sanders wist alleen te winnen in Rhode Island, daar heeft hij 55 procent van de kiezers achter zich weten te krijgen.

'Vrouwenkaart'

Clinton haalde in haar toespraak meerdere malen uit naar Trump. Zo beschuldigde de zakenman haar van het gebruiken van de 'vrouwenkaart' om stemmen te winnen.

"Als dat betekent dat ik vecht voor gezondheidszorg voor vrouwen en betaald verlof, dan is dat zo!" Ook kwam Clinton met de oneliner: "Love trumps hate", wat zoveel betekent als "liefde boven haat".

Video: Clinton haalt uit naar Trump

Kiesmannen

Om zeker te zijn van de Republikeinse nominatie heeft de winnaar in totaal 1.237 kiesmannen nodig, Trump staat momenteel voor met 949. Cruz staat tweede en heeft 543 kiesmannen achter zich. Bij de Democraten zijn er 2.383 nodig om de nominatie te bemachtigen. Clinton heeft er momenteel 1.640 tegenover 1.331 voor Sanders.