De Republikeinse presidentskandidaten Ted Cruz en John Kasich hebben zondag een gezamenlijke strategie aangekondigd waarmee ze hopen in de Amerikaanse voorverkiezingen rivaal Donald Trump te kunnen tegenhouden.

In sommige staten waar de ander betere papieren heeft om te winnen of meer gedelegeerden kan binnenhalen, zal de kandidaat die het slechter in de peiling doet geen campagne voeren.

Het campagneteam van Cruz zegt in een verklaring dat de politicus zich gaat richten op de staat Indiana en Kasich een betere kans te geven in Oregon en New Mexico.

In deze staten wordt verwacht dat Kasich het beter zal doen. Kasich verklaarde op zijn beurt om geen geld of moeite meer te steken in de staat Indiana.

Voorverkiezingen

De voorverkiezing in Indiana is op 3 mei. Op 17 mei is de voorverkiezing in Oregon en in New Mexico wordt op 7 juni gestemd.

Trump heeft tot nu toe het grootste aantal gedelegeerden gewonnen, maar toch zal het lastig voor hem worden om de 1.237 gedelgeerden te winnen die nodig zijn voor nominatie.

Video: Hier staan de Amerikaanse presidentskandidaten voor

De Amerikaanse presidentskandidaten in 5 standpunten
De Amerikaanse presidentskandidaten in 5 standpunten

Nieuwe stemrondes

Door de afspraak die Cruz en Kasich hebben gemaakt, denken ze de kans te vergroten op een zogeheten gespleten Republikeinse conventie in Cleveland in juli.

Dan zou Trump wel de meeste kiesmannen hebben gehaald, maar niet het benodigde aantal om genomineerd te worden. Hierna volgen dan nieuwe stemrondes.

In de nacht van zondag op maandag zegt Trump via Twitter in een reactie: "Wow, zojuist is aangekondigd dat liegende Ted en Kasich samenspannen om mijn nominatie te stoppen. Wanhoop!"

Resultaten voorverkiezingen