Donald Trump heeft de voorverkiezing voor de Republikeinse partij in de staat New York met een ruime meerderheid gewonnen. Bij de Democratische partij heeft Hillary Clinton gewonnen.

Amerikaanse media zoals CNN, Fox en NBC en persbureau AP melden dat Trump gewonnen heeft in zijn thuisstaat.

Na het tellen van 93 procent van de stemmen heeft de zakenman 60 procent van de stemmen binnen gehaald. Concurrent Ted Cruz komt op een voor hem teleurstellende derde plek binnen met 14,8 procent van de stemmen. John Kasich staat tweede met 25,2 procent. Opvallend is overigens dat Trump op het eiland Manhattan, waar hij zelf woont, heeft verloren.

Amerikaanse media melden dat bij de Democratische partij Clinton gaat winnen. Na het tellen van 94 procent van de stemmen staat de oud-senator van New York voor met 57,7 procent van de stemmen. Bernie Sanders heeft 42,3 procent van de stemmen binnen gehaald.

Het is voor Clinton een belangrijke overwinning. Sanders heeft de laatste acht voorverkiezingen op rij gewonnen en Clinton was er veel aan gelegen die trend koste wat kost te doorbreken.

Gedelegeerden

New York is een cruciale staat tijdens de voorverkiezingen. Er zijn veel gedelegeerden te winnen. Maar liefst 291 van de 1.959 nog te behalen gedelegeerden bij de Democraten worden verdeeld in New York.

Bij de Republikeinen gaat het om 95 van de nog 769 te behalen kiesmannen. Deze lijken bijna allemaal naar Trump te gaan. De verwachting is dat Trump er 90 krijgt.

Door de overwinning van Clinton in New York komt de oud-senator een stuk dichterbij de nominatie voor de Democratische partij. Zelf zegt ze tijdens haar toespraak dat het einde in zicht is.

Video: Trump en Clinton bedanken New York voor overwinning 

Trump en Clinton winnen belangrijke voorverkiezing New York
Trump en Clinton winnen belangrijke voorverkiezing New York

Clinton

Clinton is dankbaar voor de overwinning in de staat waar ze senator was. "Jullie hebben vandaag bewezen, er is geen plek zoals thuis. Tijdens deze campagne wonnen we in elk gedeelte van het land, maar deze overwinning is persoonlijk", zei Clinton tijdens haar overwinningstoespraak.

"Ik ben iedereen die gestemd heeft erg dankbaar. De overwinning is in zicht." Clinton had ook een mededeling voor de mensen die op Sanders hebben gestemd. Ze zei dat ze meer overeenkomsten met elkaar hebben dan verschillen.

"We moeten naar een land gaan waar geen kind wordt gediscrimineerd of in angst voor deportatie moet leven. Waar onze kleinkinderen een baan kunnen hebben en onze ouderen een pensioen hebben. Wij willen positieve veranderingen brengen, wij willen echt mensen helpen", vervolgt Clinton.

Video: De Amerikaanse presidentskandidaten in 5 standpunten

De Amerikaanse presidentskandidaten in 5 standpunten
De Amerikaanse presidentskandidaten in 5 standpunten

Trump

Trump stelde in zijn toespraak dat "we richting 70 procent van de stemmen gaan en daarmee meer gedelegeerden binnenhalen dan iedereen in zijn dromen kon bedenken. Ik wil jullie en mijn team bedanken. Het was een bijzondere week."

De miljardair wees erop dat "de banen uit deze staat worden gezogen en dat moet gestopt worden. Wij laten de banen niet meer naar Mexico gaan, iedereen wordt weer trots op dit land." Ook zei Trump dat hij, mocht hij gekozen worden als president, Obamacare zal terugdraaien en vervangen.

Cruz moet door de nederlaag de komende maanden zien te voorkomen dat zijn Republikeinse rivaal Trump 1.237 gedelegeerden haalt, om daarmee zijn nominatie tijdens de conventie in Cleveland in juli veilig te stellen.

Veel Republikeinen verzetten zich op elke mogelijke manier tegen het vooruitzicht dat de omstreden miljardair hun partij vertegenwoordigt bij de presidentsverkiezingen. Hij stelde tijdens zijn campagne onder meer voor een muur tussen de VS en Mexico te bouwen en alle moslims de toegang tot het land te ontzeggen.