Ted Cruz heeft dinsdag (lokale tijd) de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Wisconsin gewonnen. Bij de Democraten kwam Bernie Sanders als winnaar uit de bus.

De overwinning van Cruz is een klap voor Donald Trump, die voorlopig nog aan de leiding gaat bij de Republikeinen. Bij de Democraten deelt Sanders opnieuw een gevoelige tik uit aan Hillary Clinton.

De winst van Cruz in Wisconsin kan een doorbraak voor hem betekenen, omdat hij hiermee aanstuurt op een zogenaamde contested convention, een speciale partijconventie in juli waarbij de Republikeinse partijleden definitief een presidentskandidaat zullen kiezen.

Aan het einde van de rit moet de winnaar bij de Republikeinen minstens 1.237 afgevaardigden hebben om de partijnominatie te verzilveren. Lukt dat niet dan zal een zeldzame partijconventie plaatsvinden. 

Het is tevens de reden waarom John Kasich, die met 143 gedelegeerden ver achter ligt op Trump (737) en Cruz (481), zich nog niet heeft teruggetrokken uit de race.

Video: Sanders en Cruz winnen in Wisconsin

'Samenbrengen'

De voorlopige uitslag laat zien dat Cruz iets minder dan vijftig procent van de stemmen heeft behaald. Ongeveer 35 procent van de kiezers stemden op Trump. Het resultaat in Wisconsin toont volgens Cruz aan dat de partij zich achter hem begint te scharen. Hij erkende bij zijn overwinningsspeech dat de conventie weleens de beslissing kan gaan brengen.

Hoe dan ook gelooft hij erin dat hij een meerderheid kan behalen. "We winnen omdat we de Republikeinse partij samenbrengen. Samen zullen we Hillary Clinton verslaan", aldus Cruz.

Peiling

Voorafgaand aan de verkiezingsuitslag in Wisconsin bleek uit een peiling dat Cruz in de nationale peilingen bijna op gelijke hoogte staat als zijn rivaal Trump.

Cruz heeft de steun van 35,5 procent van de Republikeinen, terwijl Trump op 39,5 procent staat. De uitslag van dinsdag lijkt te bevestigen dat het een nek-aan-nek-race lijkt te worden voor de twee.

Winst

De uitslagen van de Democratische voorverkiezing liggen dichter bij elkaar. Sanders kreeg 55 procent van de stemmen, tegenover 45 procent voor Clinton. In de afgelopen zeven voorverkiezingen ging Sanders zes keer met de winst aan de haal.

Toch blijft het moeilijk voor de senator uit Vermont om Hillary Clinton van de winst en van de Democratische presidentskandidatuur af te houden.