De Republikein Ted Cruz staat in de nationale peilingen bijna op gelijke hoogte als zijn rivaal Donald Trump. Cruz heeft de steun van 35,5 procent van de Republikeinen, terwijl Trump op 39,5 procent staat.

Dat blijkt uit een peiling van persbureau Reuters en marktonderzoeksbureau Ipsos. Eind maart ontstond een soortgelijke situatie, waardoor het een nek-aan-nek-race lijkt te worden voor de twee.

Een maand geleden stond Cruz nog zeker 20 procentpunt achter Trump. De meest recente peiling komt voort uit een enquete die van 1 tot en met 5 april werd verspreid.

Cruz en Trump strijden voor de nominatie van de Republikeinse Partij om kandidaat te worden in de presidentsverkiezingen van de VS.

Populair

Trump staat sinds juli vrijwel onafgebroken aan de top in de peilingen van Reuters en Ipsos. De zakenman weet met zijn uitspraken en plannen een groot deel van de Amerikanen mee te krijgen.

Maar met de uitspraken jaagt Trump ook een deel van de kiezers in het harnas. In een interview zei hij dat hij vrouwen die abortus ondergaan wil straffen zodra de ingreep verboden wordt. Die uitspraak kwam hij later op terug.

Autofabriek

Donald Trump heeft dinsdag het plan van de Amerikaanse autogigant Ford om een nieuwe fabriek in Mexico te bouwen ''een volstrekte schande'' genoemd. Dit toont volgens de presidentskandidaat aan dat de vrijhandelsovereenkomst die de Noord-Amerikaanse landen Canada, Mexico en de VS begin 1994 sloten, herzien moet worden.

Trump hamert er heel vaak op dat de Verenigde Staten banen, inkomsten en invloed verliezen door sluwe praktijken van andere landen. De investering van Ford is in Trumps ogen een enorm verlies aan dollars en banen waarmee Mexico wegloopt.

Ford

Ford maakte dinsdag bekend dat de onderneming 1,4 miljard euro stopt in een nieuwe fabriek voor compacte wagens in San Luis Potosí, ruim 300 kilometer ten noorden van Mexico-Stad.

Trump klaagt vaak over Mexico. Hij wil een muur bouwen om de illegale immigratie uit Mexico te stoppen.

Die muur moet Mexico zelf betalen en als dat wordt geweigerd, moeten volgens de meest recente 'Mexicaanse plannen' van Trump alle overmakingen van werknemers in de VS naar Mexico geblokkeerd.

Verontwaardiging

Het plan heeft tot veel verontwaardiging geleid, onder meer bij president Barack Obama. Hij noemde de blokkade van overmakingen naar Mexico dinsdag een gek idee, onuitvoerbaar en schadelijk voor het aanzien van de VS.

Volgens de Mexicaanse centrale bank stuurden Mexicanen of Amerikanen met familie in Mexico zeker 21,8 miljard euro naar Mexico in 2015.