Opmerkingen van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump over het bewapenen van Japan en Zuid-Korea met kernwapens tonen volgens president Barack Obama dat Trump weinig kennis heeft over internationaal en nucleair beleid, de Korea's en de wereld in het algemeen.

Obama noemde Trump niet bij naam, maar ging wel in op een vraag van een journalist tijdens een vragenronde op de Nuclear Security Summit (NSS) in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C..

De journalist quootte de uitspraken van Trump. Volgens Obama is Trump ook een gespreksonderwerp geweest met andere wereldleiders.

Trump stelde in een interview in The New York Times dat de Aziatische bondgenoten van de VS kernwapens moeten bemachtigen om zich te verdedigen tegen Noord-Korea en China.

"Zelfs de landen die zelf gewend zijn aan turbulente situaties in de eigen politiek verwachten rust en overzicht bij de Amerikaanse verkiezingen, zij begrijpen dat de president van de Verenigde Staten moet weten wat er speelt in de wereld", aldus Obama.

Spanningen

Het bondgenootschap met Japan en Zuid-Korea is een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse aanwezigheid in die regio. Samenwerking met de landen heeft voor grote welvaart gezorgd en spanningen in het gebied weten te bedaren, daarmee doelde Obama onder meer op de spanningen rondom kernwapens. 

"Daar zit je niet aan. Het is een investering die rust op de vele offers die zijn gebracht door onze mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog", aldus Obama. "We willen niet iemand in het Witte Huis die niet begrijpt hoe belangrijk dat is."