Republikeinse presidentskandidaten vallen elkaar af in debat

De man die uiteindelijk de Republikeinse kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap binnensleept, kan niet zomaar rekenen op steun van zijn verslagen partijgenoten.

Dat werd dinsdag duidelijk tijdens een debat dat CNN had georganiseerd.

Favoriet Donald Trump zei desgevraagd dat hij niet meer achter zijn eerdere belofte staat om de Republikeinse kandidaat sowieso te steunen, ongeacht wie dat is.

Alle kandidaten hebben vorig najaar nog toegezegd dat ze de uiteindelijke winnaar van de voorverkiezingen zullen steunen. Nu de strijd om de kandidatuur verhardt, blijkt die belofte weinig meer waard.

Trumps belangrijkste rivaal Ted Cruz kreeg dezelfde vraag voorgelegd, maar gaf een ontwijkend antwoord. "Laat mij u zeggen hoe ik dit oplos", zei Cruz. "Donald wordt niet de Republikeinse kandidaat. We gaan hem verslaan."

John Kasich, die nog in de race is en zich probeert te manifesteren als gematigde stem, wilde zijn eerdere toezegging niet herhalen. Hij zei dat hij verontrust is door dingen die hij heeft gezien tijdens de campagne.

Video: Donald Trump wil Republikeinse kandidaat niet steunen 

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie