Bernie Sanders verslaat Hillary Clinton ook in Hawaï

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft de voorverkiezing in Hawaï gewonnen. Hij bleef Hillary Clinton ook voor in de staten Alaska en Washington.

In Alaska wist Sanders ruim 80 procent van de stemmen achter zich te krijgen en ook in Washington liet hij Clinton ver achter zich met meer dan 70 procent van de stemmen. De percentages van Hawaï zijn nog niet bekend.

Vooralsnog lijkt Clinton op weg te zijn om de presidentsnominatie bij de Democraten binnen te slepen, maar de 'sweep' (winst in alle drie de staten) kan Sanders weer terugbrengen in de strijd. "We blijven de voorsprong van Clinton verkleinen", aldus Sanders vanuit Wisconsin tegen zijn aanhangers.

Clinton ging voor zaterdag aan kop met 1.223 kiesmannen. Sanders heeft 920 kiesmannen achter zich. 

Eerder riepen partijleiders bij de Democraten de 74-jarige Sanders op om te strijd te staken. Hij zou toch geen kans meer maken op de nominatie. Sanders heeft al laten weten dat hij hoe dan ook in de race blijft tot de Democraten hun kandidaat officieel aanwijzen op de partijconventie in juli.

Video: Sanders wint ook in Alaska en Washington

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie