In New York zijn zaterdag meer dan duizend mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Ook in andere steden vonden demonstraties plaats.

Trump is op dit moment de grootste kanshebber om de Republikeinse kandidaat te worden in de presidentsverkiezingen die in november plaatsvinden. Maar zowel binnen als buiten de partij groeit de weerstand tegen zijn agressieve manier van doen en zijn omstreden plannen. Zo wil hij een grote muur tussen de VS en Mexico bouwen en wil hij de grenzen sluiten voor alle moslims.

De demonstranten in New York verzamelden zich bij de Trump Tower op Fifth Avenue en droegen borden met teksten als 'bouw maar een muur om Trump heen'. De politie gebruikte pepperspray tegen een paar demonstranten die verder de stad in wilde trekken.

Ook in Phoenix en Arizona gingen mensen de straat op. Een paar demonstranten werden aangehouden, maar over het algemeen verliepen de bijeenkomsten rustig.

Video: Amerikanen demonstreden tegen Trump

Duizend mensen demonstreren tegen Trump in New York
Duizend mensen demonstreren tegen Trump in New York

Haatzaaien

Zijn tegenstanders aan beide kanten vallen de miljardair de laatste weken steeds vaker aan op zijn haatzaaiende teksten en het feit dat hij een schisma veroorzaakt in de samenleving. Bij verkiezingsbijeenkomsten van Trump staan steeds vaker demonstranten om hun onvrede over zijn uitlatingen kenbaar te maken. Dit leidde een paar keer tot confrontaties met aanhangers van de zakenman.

Binnen de Republikeinse partij groeit het kamp dat, ondanks het grote aantal kiesmannen dat Trump heeft binnengesleept, wil aanspelen op een stemming over de presidentskandidaat in juli tijdens de Republikeinse conventie. Dit is mogelijk zolang Trump niet de absolute meerderheid heeft behaald. Maar de miljardair waarschuwde al meerdere malen dat er rellen uitbreken als de partij 'de stem van het volk' negeert.