Bernie Sanders overweegt hertelling in Missouri aan te vragen

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders overweegt een hertelling aan te vragen in de staat Missouri. Hij verloor hier dinsdag zeer nipt van zijn concurrent Hillary Clinton.

Het verlies van Sanders wordt gezien als een gevoelige slag voor de Democraat, die in de voorverkiezingen achter staat op Clinton. Het verschil was zo minimaal dat er na anderhalve dag nog geen officiële winnaar is uitgeroepen in de staat, al heeft Clinton de overwinning wel opgeëist.

Clinton won dinsdag bij de voorverkiezingen ruim op haar tegenstander in de staten Ohio, Illinois en North Carolina. Zeker in Ohio leek Sanders een goede kans te maken om te winnen.

Clinton lijkt na deze overwinningen vrijwel zeker te zijn van de presidentsnominatie voor de Democraten.

Video: Dankbetuiging van Hillary Clinton

Republikeinen

De Republikeinse kandidaat Donald Trump, die ver voorligt op zijn Republikeinse concurrenten, waarschuwt ondertussen voor rellen als hij niet door de Republikeinse partij wordt genomineerd voor de race om het Witte Huis. Het wordt steeds moeilijker voor Trump om de nominatie mis te lopen, maar het verzet binnen de partij groeit.

De miljardair heeft zich tijdens de campagne bij veel mensen niet geliefd gemaakt met zijn racistische opmerkingen over Mexicanen en zijn plan om alle moslims de toegang te ontzeggen tot de VS.

Senator Marco Rubio, die een jaar geleden nog werd gezien als een van de belangrijkste kanshebbers op een Republikeinse nominatie, staakte dinsdag zijn campagne nadat in zijn thuisstaat Florida verloor van Trump.

Alleen Ted Cruz en gouverneur John Kasich van Ohio zijn verder nog in de race om de Republikeinse nominatie. Zij kunnen zelf niet genoeg kiesmannen meer krijgen om een nominatie te garanderen, maar zij kunnen er wel voor zorgen dat Trump geen absolute meerderheid krijgt.

Conventie

Het anti-Trump-kamp in de partij stuurt steeds meer aan op een stemming op de Republikeinse conventie in juli. In dat scenario is Trump, gezien het grote aantal tegenstanders ook binnen de partij, alles behalve zeker van zijn nominatie. Veel Republikeinse coryfeeën hebben zich de afgelopen maanden tegen hem gekeerd.

Uit enquêtes bleek van de week dat zeker 10 procent van de Republikeinen op de Democratische kandidaat wil gaan stemmen als Trump hun partij vertegenwoordigt in de race om het Witte Huis.

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie