Politieke tegenstanders vallen Trump aan op haatzaaien

Politieke tegenstanders van Donald Trump hebben hem zondag bekritiseerd omdat hij in zijn presidentscampagne haat zou zaaien. Zij reageerden op de talloze protesten tijdens de verkiezingsbijeenkomsten van Trump.

"Willen we echt leven in een land waarin Amerikanen elkaar alleen maar haten?", vroeg de Republikeinse kandidaat Marco Rubio zich af tijdens een toespraak in Florida. "We zien nu beelden op televisie die we sinds de jaren zestig niet meer hebben gezien. Amerika oogt naar de buitenwereld als een derdewereldland."

Ook de Democratische kandidaat Hillary Clinton haalde hard uit naar Trump, die in de Republikeinse polls al weken aan kop gaat. Zij noemde hem "onwaarschijnlijk intolerant" en verweet hem Amerikanen tegen elkaar uit te spelen. "Hij handelt in haat en in angst. Hij appelleert aan onze slechtste instincten", aldus de koploper bij de Democraten.

Trump verdedigde zich door te stellen dat hij met zijn uitspraken geen haat zaait, maar slechts de stem van het volk vertolkt. "De mensen zijn boos, ik ben slechts de boodschapper", aldus de miljardair. Hij voelt zich op geen enkele manier verantwoordelijk voor de demonstraties bij zijn verkiezingscampagnes.

Video: Politieke tegenstanders vallen Trump aan op haatzaaien

Muur en moslims

"Ik hoor ze toch niet", stelde hij op een bijeenkomst in Illinois. Op dat moment stonden er buiten de vliegtuighangar waar de bijeenkomst plaatsvond meer dan tweeduizend mensen te schreeuwen om hun onvrede over zijn uitlatingen kenbaar te maken.

Trump heeft zich tijdens zijn campagne de woede van velen op de hals gehaald met opmerkingen dat hij een muur wil bouwen op de grens met Mexico en dat hij alle moslims de toegang tot de VS wil ontzeggen.

Allemaal arresteren

Tijdens een incident eerder deze week ging een blanke man een donkere demonstrant te lijf. Trump stelde in een reactie dat de aanvaller "zich wat mee liet slepen door zijn emoties” en beloofde de aanvaller financieel te steunen tijdens de rechtszaak. Justitie heeft de aanvaller aangeklaagd voor geweld en bedreiging.

Zaterdag bestormde in Ohio een man het podium. Volgens Trump had de belager "banden met IS". In Kansas City vielen honderden demonstranten de miljardair in de rede tijdens zijn toespraak. Trump sprak daarop de hoop uit dat de demonstranten allemaal gearresteerd zouden worden. "Dan hebben we vanzelf geen tegenstanders meer over", voegde hij daar aan toe.

Video: Bestorming podium Trump door demonstrant

Auschwitz

Trump werd eerder met haatzaaien in verband gebracht toen David Duke, een voormalige leider van de racistische Ku Klux Klan, zijn steun aan de miljardair uitsprak. Volgens tegenstanders van Trump distantieerde de presidentskandidaat zich niet sterk genoeg van de omstreden steunbetuiging.

Talloze Amerikaanse media plaatsten zondag ook een filmpje van fans van Trump die in Cleveland een aantal demonstranten bij een bijeenkomst toeschreeuwen. "Ga naar Auschwitz", zegt een van de Trump-aanhangers terwijl hij de Hitler-groet brengt.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie