Opnieuw bijeenkomst van Donald Trump verstoord

Opnieuw is een bijeenkomst van Donald Trump verstoord. Een man bestormde zaterdag het podium tijdens een toespraak van de Republikeinse presidentskandidaat.

Vier veiligheidsagenten snelden meteen het podium op en gingen om de gebukte Trump heen staan. De man die het podium bestormde, werd door agenten afgevoerd. Zijn motief voor de actie is onbekend.

Na het incident ging Trump weer verder met zijn toespraak, maar de spanning vanuit het publiek was duidelijk merkbaar. De bijeenkomst vond plaats op het Dayton International Airport in Ohio.

Zijn belager had volgens Trump "waarschijnlijk banden met IS". Dat zei hij later op een campagnebijeenkomst zaterdagavond in Kansas City. Hij bedankte zijn veiligheidsmensen voor hun snelle reactie.

Bekijk video:

Arresteren

Ook in Kansas City probeerden demonstranten Trump veelvuldig in de rede te vallen. Enkele tegenstanders werden door de politie de zaal uitgezet. Trump zei dat hij hoopt dat ze gearresteerd worden. "En als we ze allemaal arresteren, hebben we vanzelf geen tegenstanders meer over", zei hij.

Chicago

Vrijdag werd een campagnebijeenkomst van Trump in Chicago geannuleerd, nadat er een chaotische situatie was ontstaan in de zaal waar de Republikein zou spreken. Tussen aanhangers en tegenstanders van Trump braken vechtpartijen uit en de politie moest optreden om verdere escalatie te voorkomen.

Ook op een bijeenkomst vrijdag in St. Louis ondervond Trump hinder van demonstranten. Tijdens zijn speech werd hij meerdere malen onderbroken.

De andere Republikeinse presidentskandidaten vinden dat de zakenman het er zelf naar gemaakt heeft. Zijn vurige retoriek zou dit hebben uitgelokt. De Amerikaanse president Barack Obama zei in een reactie dat politiek leiders de Amerikanen juist bij elkaar moeten brengen in plaats van ze tegen elkaar op te zetten.

Rubio

Zaterdag vond ook de caucus bij de Republikeinen plaats in Washington D.C. Daarbij kwam Marco Rubio als winnaar uit de bus. Het is voor de senator uit Florida zijn derde overwinning in de race om de Republikeinse nominatie. Hij kreeg 37 procent van de stemmen.

De overwinning in de Amerikaanse hoofdstad levert Rubio tien afgevaardigden op. John Kasich eindigde met maar vijftig stemmen minder dan Rubio als tweede. De gouverneur uit Ohio krijgt hiervoor negen afgevaardigden achter zich. De andere kandidaten ontvingen niet genoeg stemmen voor afgevaardigden.

Bij de Democraten won Hillary Clinton eerder op zaterdag in de Noordelijke Marianen. De voorverkiezingen op de Oceanische eilandengroep, dat onderdeel is van het gemenebest van de Verenigde Staten, leverde haar vier afgevaardigden op. Bernie Sanders kreeg er twee achter zich.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie