Campagneavond Trump afgelast vanwege protesten

Een campagnebijeenkomst van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in Chicago is vrijdagavond afgelast vanwege protesten in de stad tegen zijn kandidatuur.

In een statement liet Trump weten dat in overleg met de politie is besloten dat de campagneavond wegens veiligheidsredenen niet door kon gaan nadat het evenement was ontaard in een chaos. Volgens Trump nam hij een "wijs besluit" met als bedoeling iedereen veilig te houden.

De politie van Chicago zegt echter niet geraadpleegd of betrokken te zijn geweest bij het besluit om het evenement af te gelasten.

In het paviljoen van de Universiteit van Illinois waren duizenden mensen aanwezig, waaronder ook tegenstanders van Trump. Hierdoor liep de spanning in de zaal op. Voorstanders riepen "Wij willen Trump" en tegenstanders lieten van zich horen door "Wij dumpen Trump" terug te schreeuwen.

Vanuit het publiek steeg een gejuich op toen een medewerker van Trump vertelde dat de campagne werd afgelast. Direct daarna onstonden er vechtpartijen en schermutselingen waarbij onder andere bordjes uit handen werden gerukt. De politie moest optreden om verdere escalatie in de zaal te voorkomen.

Verstoren

Ook buiten het paviljoen was veel rumoer. "We hebben het gestopt", werd luidkeels geroepen toen bekend werd dat de campagne van Trump geannuleerd was. Activisten in Chicago waren al heel de week bezig geweest met het bedenken van plannen om het evenement te verstoren.

"Je kunt niet eens meer een bijeenkomst in een grote stad houden in dit land", zei Trump in een gesprek met MSNBC. Volgens Trump hadden zijn supporters een vredige bijeenkomst voor ogen, maar werd dit verstoord door demonstranten. Desondanks verwacht hij dat zijn populariteit hierdoor alleen maar zal toenemen.

Eerder op vrijdag ondervond Trump al hinder van demonstranten op een campagnebijeenkomst in St. Louis. Tijdens zijn speech werd hij meerdere malen onderbroken. Trump liet ze de zaal uit zetten toen de onderbrekingen door bleven gaan.

Video: Protesten bij campagneavond

Rivalen

Zijn politieke rivalen in de strijd om de Republikeinse nominatie voor het presidentschap, Ted Cruz, Marco Rubio en John Kasich, vinden dat Trump de gebeurtenissen aan zichzelf te wijten heeft. "Als je campagne geweld aanmoedigt, schep je een sfeer waarin dit soort onaangename dingen kunnen gebeuren", aldus Cruz.

"Trump heeft zijn hele campagne verdeeldheid gezaaid, nu plukt hij de vruchten", zei Kasich. Rubio zei niet uit te sluiten dat sommige demonstranten zijn betaald om herrie te schoppen.

Het campagneteam van Trump laat weten dat het evenement in Chicago wordt verplaatst. Een datum is nog niet bekend gemaakt. Zaterdag vinden de Amerikaanse voorverkiezingen voor de Republikeinen plaats in District of Columbia.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie