Voorzitter Republikeinen pleit tijdens debat voor eenheid

De winnaar van de Republikeinse voorverkiezingen kan rekenen op de steun van de hele partij. Dat beloofde de voorzitter van de Republikeinse Partij, Reince Priebus, bij de aanvang van een debat tussen de kandidaten in Miami.

Priebus hield zijn publiek voor dat de vier overgebleven Republikeinse kandidaten "allemaal een stuk beter zijn'' dan Democraten Hillary Clinton en Bernie Sanders. "We hebben iets om voor te vechten", verkondigde de voorzitter.

Bekijk hier de introductie van Reince Priebus

Het debat in Miami begon donderdag (lokale tijd) rustig. De kandidaten plaatsten minder vaak persoonlijke aanvallen en het debat was opvallend inhoudelijk.

"Ik kan niet geloven hoe beschaafd het er tot dusver aan toegaat", concludeerde een verbaasde Donald Trump.

Laatste debat

Voor de Republikeinse kandidaten stond veel op het spel. Het was het laatste debat voordat voorverkiezingen worden gehouden in belangrijke staten zoals Ohio en Florida. Critici van Trump stellen dat hij bij een overwinning in beide staten nauwelijks meer in te halen is.

Koploper Trump werd dan ook stevig aangepakt door zijn rivalen toen hij uithaalde naar de islam. De miljardair weigerde terug te komen op de bewering dat "de islam ons haat". Dat viel slecht bij andere kandidaten. Marco Rubio wees erop dat veel moslims dienen in de Amerikaanse strijdkrachten en houden van hun land.

Rubio, die flink achter staat op Trump en Cruz, maar hoopt in zijn thuisstaat Florida veel kiesmannen te winnen, viel Trump vooral inhoudelijk aan op zijn gebrekkige cijferkennis op gebied van sociale zekerheid.

Grondtroepen

Trump onthulde hoe hij als president terreurgroep Islamitische Staat zou willen aanpakken. Hij zei de grootschalige inzet van Amerikaanse grondtroepen te overwegen. "Ik zou luisteren naar de generaals, maar ik hoor aantallen van tussen de 20.000 en 30.000 manschappen."

Lees meer over:
Tip de redactie