Nipte winst voor Bernie Sanders bij voorverkiezing Michigan

Bernie Sanders heeft met een marge van zo'n 2 procent de voorverkiezing in de Amerikaanse staat Michigan gewonnen. Clinton won eerder in de staat Mississippi met een ruime meerderheid.

De overwinning van Sanders in Michigan komt als een verrassing: Sanders krijgt normaliter nauwelijks stemmen van Afro-Amerikanen, maar in Michigan wist hij 30 procent van de zwarte kiezers voor zich te winnen. 

In Mississippi kreeg Clinton ruim 80 procent van de stemmen. De voormalig minister van Buitenlandse Zaken kon vooral rekenen op stemmen van ouderen en Afro-Amerikanen. Winst in Mississippi betekent een twaalfde overwinning voor Clinton.

Bernie Sanders won in Michigan nipt. In absolute aantallen is het verschil met Clinton zo'n twintigduizend stemmen nadat meer dan een miljoen mensen hun stem hebben uitgebracht. 

De 130 kiesmannen die te winnen zijn in Michigan zullen ongeveer gelijk worden verdeeld. Dit vanwege de proportionele toewijzing die de Democraten hanteren. 

Trump

BIj de Republikeinen won Donald Trump afgelopen nacht in Mississippi, met ongeveer 47 procent van de stemmen, en in Michigan met zo'n 37 procent. Trump wordt in Michigan met enige afstand gevolgd door John Kasich en Ted Cruz die beide ongeveer een kwart van de stemmen hebben gekregen. Marco Rubio lijkt in Michigan nog geen 10 procent te halen.

Ook in de eilandstaat Hawaï kan de omstreden Republikeinse kandidaat op winst rekenen.

Bekijk de toespraak van Trump na de winst:

Cruz

In Idaho heeft Cruz gewonnen, met ongeveer 45 procent van de stemmen. Cruz wordt op redelijke afstand gevolgd door Trump die op 28 procent staat. 

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie