De Republikeinse presidentskandidaten Ted Cruz en Donald Trump hebben zaterdag de voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Kansas en Maine gewonnen.

Cruz kreeg in Kansas iets minder dan 50 procent van de stemmen en liet daarmee zijn politieke tegenstanders Donald Trump en Marco Rubio ruim achter zich.

In Kansas waren veertig kiesmannen te winnen. Cruz verdiende 24 kiesmannen, tegenover negen voor Trump. In Maine, waar 23 kiesmannen werden verdeeld, kreeg Cruz uiteindelijk twaalf kiesmannen, Trump kreeg er negen.

In Louisiana en Kentucky, waar meer kiesmannen werden verdeeld, won Trump. Hij werd echter wel op de voet gevolgd door Cruz.

In de voorverkiezingen zaterdag in de staten Kansas, Kentucky, Louisiana en Maine werden in totaal voor de Republikeinen 155 kiesmannen verdeeld. Om genomineerd te worden voor het presidentschap zijn 1.237 kiesmannen nodig.

Video: Cruz en Trump winnen staten 

Cruz en Trump winnen voor Republikeinen tijdens 'Super Saturday'
Cruz en Trump winnen voor Republikeinen tijdens 'Super Saturday'

Trump

Vanuit West Palm Beach in Florida sprak Trump zijn aanhang en de pers toe. Hij riep kandidaat Marco Rubio, die zaterdag opnieuw teleurstelde, op om zich terug te trekken.

"Hij heeft nog niets kunnen winnen. Ik kan niet wachten om het één op één tegen Ted Cruz op te nemen."

De zakenman feliciteerde de in Canada geboren Ted Cruz met een grapje over zijn afkomst. "Ik wil Ted Cruz feliciteren met zijn overwinningen in Kansas en Maine. Maar dat hij wint in Maine is niet zo gek, omdat dat dicht bij Canada ligt."

Terugtrekken

In een gesprek met de pers na zijn twee overwinningen benadrukte Cruz dat hij de enige kandidaat is die op dit moment in meer dan één staat van Trump heeft gewonnen.

"Wat er moet gebeuren is dat dit veld met deelnemers kleiner moet worden. Als je Trump wilt verslaan moet je samenkomen. Ik hoop dat de andere kandidaten besluiten om zich terug te trekken."

Sanders

Bij de Democraten werden zaterdag voorverkiezingen gehouden in de staten Kansas, Louisiana en Nebraska. Bernie Sanders won de voorverkiezingen in Kansas en Nebraska. Hilary Clinton won in de staat Louisiana ruim van Sanders.

Sanders hield in Michigan een toespraak waarin hij hard uithaalde naar Hillary Clinton en de 'politieke elite'. Opnieuw dreef hij de spot met de toespraken die Clinton tegen betaling heeft gegeven.

"Ze kreeg 225.000 dollar per toespraak betaald. Deze toespraken waren achter gesloten deuren. Dat moeten wel fantastische, Shakespeariaanse toespraken geweest zijn", zei Sanders.

Bij de Democraten stonden zaterdag 126 kiesmannen op het spel. Voor een nominatie voor het presidentschap zijn 2.283 kiesmannen nodig.