Marco Rubio en Ted Cruz hebben tijdens het Republikeinse debat in Detroit opnieuw hun rivaal Donald Trump hard aangevallen. Het ging vooral over Trumps gebrek aan inhoud en zijn wisselende standpunten over kwesties als immigratie.

De zakenman kwam tijdens het debat ook zwaar onder vuur te liggen vanwege de controverse rond de voormalige 'onroerendgoedopleiding' Trump University.

"Mensen leenden geld om zich in te schrijven voor deze nepuniversiteit", zei Rubio. "Nu zitten ze in de schulden en hebben daar niets voor teruggekregen."

Trump wuifde de kritiek weg. Veel studenten zouden wel degelijk tevreden zijn. "We zien over een paar jaar wel wie er gelijk had", stelde hij.

Rubio, die teleurstellend presteerde tijdens de Republikeinse voorverkiezingen op 'Super Tuesday' en Ted Cruz lieten elkaar grotendeels ongemoeid en spraken voornamelijk over Trump.

Video: Trump en Rubio over Trump University

Rubio valt Trump aan over Trump University
Rubio valt Trump aan over Trump University

Steun

Een opvallend moment tijdens het debat was verder dat alle kandidaten stelden Donald Trump te steunen in zijn strijd om het presidentschap als hij namens de Republikeinse partij mag deelnemen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Trump beweerde op zijn beurt dat hij zich ook achter een andere Republikeinse kandidaat zou scharen. De zakenman had eerder gedreigd als onafhankelijke kandidaat door te gaan als hij door de Republikeinse partij niet genomineerd zou worden voor het presidentschap.

Romney

In een toespraak op de Universiteit van Utah haalde ook Mitt Romney, die in 2012 de Republikeinse partij vertegenwoordigde bij de presidentsverkiezingen, hard uit naar Trump.

"Als de plannen van Donald Trump echt worden doorgevoerd, zakt ons land weg in een langdurige recessie", stelde Romney. Hij noemde Trump een "charlatan die de Amerikaanse bevolking in de luren legt".

Trump sprak in het debat kort over Romney en andere partijcoryfeeën die zijn beleid niet steunen, maar kwam met weinig inhoudelijke argumenten.

Hij viel vooral Romney aan en ook in een interview na het debat ging hij hierover door. "Romney was een verschrikkelijke kandidaat. Hij wil wil weer relevant zijn, maar heeft tot twee keer toe zichzelf voor schut gezet bij verkiezingen."

Video: bekijk de uithaal naar Trump door Romney

Republikein Romney haalt hard uit naar Trump
Republikein Romney haalt hard uit naar Trump

Nieuwe inzichten

Zijn wisselende stellingen op het gebied van buitenlandbeleid verklaarde Trump door te zeggen dat hij tot nieuwe inzichten was gekomen en dat hij zich soms milder uitlaat over migratie vond hij logisch omdat "er altijd een zeker flexibiliteit moet zijn".