Als de Republikeinen miljardair Donald Trump kiezen als presidentskandidaat, heeft de VS minder kans op een veilige en voorspoedige toekomst. Hiervoor waarschuwen tientallen Republikeinse partijcoryfeeën.

De meer dan zeventig experts op het gebied van buitenlands beleid hebben donderdag een open brief geschreven waarin zij stelling nemen tegen Trump. Zijn voorstellen op het gebied van buitenlands beleid zouden de veiligheid van de Verenigde Staten ondermijnen.

"Wij zijn het met zijn allen oneens geweest over talloze onderwerpen, waaronder de oorlog in Irak en de interventie in Syrië", stellen zij. "Maar we zijn eensgezind in onze tegenstand tegen een presidentschap van Trump."

De uitspraken van de miljardair over het Amerikaanse buitenlandse beleid "zijn volstrekt inconsequent en hebben geen samenhang. Hij slingert in één adem van isolationisme naar militair avonturisme. Zijn pleiten voor agressieve handelsoorlogen is een recept voor een economische ramp met wereldwijde gevolgen."

Meer martelen

Ook zijn pleidooi voor meer martelen noemen de Republikeinse kopstukken "onvergeeflijk. En zijn hatelijke anti-moslimretoriek vervreemdt partners in de islamitische wereld die we nodig hebben om radicaliserende moslims te bestrijden."

Tevens vinden zij het plan van Trump om een muur tussen de VS en Mexico te bouwen om zo de illegalenstroom te stoppen idioot. "En zijn waardering voor een dictator als Vladimir Poetin is onacceptabel voor een leider van de grootste democratie ter wereld."

Video: Romney haalt uit naar Trump

Republikein Romney haalt hard uit naar Trump
Republikein Romney haalt hard uit naar Trump

Charlatan

In een toespraak op de Universiteit van Utah haalde ook Mitt Romney, die in 2012 de Republikeinse partij vertegenwoordigde bij de presidentsverkiezingen, heel hard uit naar Trump.

"Als de plannen van Donald Trump echt worden doorgevoerd, zakt ons land weg in een langdurige recessie", stelde Romney. Hij noemde Trump een "charlatan die de Amerikaanse bevolking in de luren legt."

Het is de eerste maal dat Romney zo snoeihard uithaalt naar Trump, die tot nu toe in de voorverkiezingen een ruime voorsprong heeft op zijn tegenstanders.

Waardeloos

"Een zakelijk genie is hij niet. Zijn beloftes zijn even waardeloos als een bul van Trump University", zei de politicus over de omstreden vastgoedcursussen waar Trump in het verleden zijn naam aan verbond. Tegen de 'universiteit', die nooit de accreditatie had om zich die naam aan te meten, loopt momenteel een rechtszaak.

Trump liet Romneys kritiek uiteraard niet zomaar over zich heen gaan. Voorafgaand aan de speech noemde hij Romney op Twitter 'een catastrofe' en benadrukte hij dat kandidaat-Romney hem vier jaar geleden om zijn steun vroeg. "Ik ben de enige die Hillary Clinton kan verslaan", aldus Trump. "Ik ben niet Mitt Romney, die niet weet hoe je moet winnen."

Smeken

Ook tijdens een toespraak in Portland haalde Trump donderdag hard uit naar Mitt Romney. "Hij heeft een race verloren die hij had moeten winnen, hij heeft gruwelijk verloren", stelde de miljardair. "En dat terwijl hij me toentertijd smeekte om mijn steun. Ik had hem kunnen vragen om zijn knieën te gaan en hij had het gedaan."

Trump stelde verder het heel graag tegen Hillary Clinton op te willen nemen in de presidentsverkiezingen. "Ik sta nu al voor in de peilingen en ik ben nog niet eens tegen haar begonnen", aldus de Republikeinse kandidaat.

Gevaarlijk 

Ook John McCain, die in 2008 de presidentskandidaat voor de Republikeinen was, uitte donderdag kritiek op Trump. "Ik deel de zorgen van mijn goede vriend Mitt Romney", stelde de 79-jarige politicus. "En ik sluit mij ook aan bij de zorgen van de andere Republikeinen over de slecht geïnformeerde en gevaarlijke uitlatingen van Trump op het gebied van het veiligheidsbeleid."

McCain beklemtoonde te hopen dat "de Republikeinse stemmers zich aantrekken wat de meest gerespecteerde en gewaardeerde experts van onze partij zeggen over de uitspraken van Trump."

Handdoek

Ondanks de felle kritiek op Trump schaarde Romney zich niet achter een van Trumps overgebleven tegenstanders. Het establishment binnen de Republikeinse partij hoopte de afgelopen weken dat enkele kandidaten de handdoek in de ring zouden gooien, zodat alle niet-Trump-stemmers zich achter een enkele kandidaat zouden scharen.

Na Trumps succes op Super Tuesday gaan er echter stemmen op om zoveel mogelijk kandidaten in de race te houden, om op die manier Trump van een meerderheid van de afgevaardigden af te houden die nodig is om op de conventie deze zomer tot kandidaat te worden gekozen.