De Amerikaanse presidentskandidaat Hilary Clinton heeft zaterdag de Democratische voorverkiezing in de staat South Carolina gewonnen.

Ze heeft een ruime overwinning behaald op haar concurrent Bernie Sanders. Volgens CNN heeft ze ruim 73 procent van de stemmen gekregen, tegenover 26 procent van Sanders.

Clinton heeft nu drie van de eerste vier voorverkiezingen gewonnen. In Iowa won ze nipt van Sanders die vervolgens de winst in New Hampshire pakte. Vorige week won ze met vijf procent verschil de voorverkiezing van Nevada. 

De verwachtingen waren al dat Clinton een overwinning in South Carolina zou behalen. Ze bedankte haar vrijwilligers en supporters in de staat voor de steun.

"Zondag gaat onze campagne nationaal", zei ze in haar overwinningsspeech. "Er is geen horde die we niet kunnen nemen."

Bekijk een deel van de speech van Clinton:

Hillary Clinton wint voorverkiezing South Carolina
Hillary Clinton wint voorverkiezing South Carolina

Racisme

In haar speech moedigde ze de Amerikanen aan om racisme te bestrijden. "We moeten de realiteit van hardnekkig racisme onder ogen zien. Meer dan een halve eeuw nadat Rosa Parks ging zitten, Martin Luther King marcheerde en John Lewis bloedde, speelt racisme nog steeds een belangrijke rol die bepaalt wie er in Amerika bijhoort en wie niet."

Sanders heeft Clinton met haar overwinning gefeliciteerd, maar benadrukt dat zijn campagne pas net op gang komt. "Onze politieke revolutie groeit staat bij staat", aldus de senator van Vermont.

Republikeinen

Donald Trump won eerder deze week de Republikeinse voorverkiezingen in South Carolina.

1 maart is een belangrijke dag in de race om het presidentschap. Dan zijn er voorverkiezingen in twaalf staten. Na de zogenoemde Super Tuesday besluiten de meeste kandidaten of ze doorgaan.