Chris Christie, gouverneur van de Amerikaanse staat New Jersey, gaat de Republikein Donald Trump steunen in zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen.

Een "trotse" Christie maakte het nieuws vrijdag bekend, melden verschillende Amerikaanse media, waaronder New York Times. "Trump zal precies doen wat nodig is om Amerika weer toonaangevend in de wereld te laten zijn", sprak hij tijdens de persconferentie in Fort Worth, Texas.

Christie was zelf ook kandidaat bij de Republikeinen, maar trok zich terug na de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire. In de laatstgenoemde staat kreeg Christie slechts 7 procent van de stemmen en eindigde hij als zesde.

Trump zelf had lovende woorden over voor "zijn vriend" Christie, die hij onder meer een "grandioos gouverneur" noemde. 

Vervolgens richtte de zakenman zijn pijlen op Marco Rubio, die hem afgelopen nacht in een debat veelvuldig had aangevallen. Rubio kaartte enkele van Trumps faillissementen aan en hij bekritiseerde de standpunten van Trump over illegale immigratie.

Video: Republikein Christie steunt Trump

Republikein Christie gaat Trump steunen in verkiezingsrace
Republikein Christie gaat Trump steunen in verkiezingsrace

Schandaal

Christie (53) was ooit een populair gouverneur, maar hij verloor veel aanzien door 'Bridgegate', een schandaal waarbij hij de burgemeester van Fort Lee zou hebben willen terugpakken omdat hij Christie niet steunde in eerdere verkiezingen.

Christie zou een verkeerschaos hebben laten creëeren door op de brug naar Fort Lee een rijstrook te laten sluiten. Eén persoon stierf toen een ambulance vast kwam te zitten in de file.

Super Tuesday

Trump heeft drie van de vier Republikeinse voorverkiezingen gewonnen. De volgende belangrijke verkiezingen voor de Republikeinen zullen op 1 maart plaatsvinden tijdens 'Super Tuesday'. Dan gaan maar liefst twaalf verschillende staten naar de stembus.

Wie de overwinning pakt tijdens 'Super Tuesday' is meestal ook verzekerd van de nominatie voor presidentskandidaat. Na 1 maart besluiten de meeste kandidaten of ze doorgaan of dat ze hun campagne staken.