Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen in de staat Nevada heeft Donald Trump met een ruime meerderheid gewonnen.

"Het is een lange tijd geleden dat een kandidaat zo sterk was in de voorverkiezing", aldus CNN.

Trump kreeg in Nevada 45,9 procent van de Republikeinse stemmen. Marco Rubio eindigt met 23,9 procent van de stemmen op de tweede plaats, net voor Cruz (21,4 procent). 

Trump won afgelopen weekend ook de voorverkiezing in South Carolina. Ook daar werd hij overtuigend eerste. Daarvoor won hij in New Hampshire en werd hij nipt tweede in Iowa.

"Wij houden van Nevada. Dit is een geweldige plek. Een paar maanden geleden gaven ze ons geen kans, nu zijn wij aan het winnen. Het land zal binnenkort ook winnen. Wij zullen dit vanavond voor een lange tijd vieren", aldus Trump.

Video: Trump wint voorverkiezing Nevada ruim

Donald Trump wint voorverkiezingen Nevada
Donald Trump wint voorverkiezingen Nevada

Chaotisch

Stemmers klaagden over een chaotisch verloop van de verkiezingen. Zo waren niet overal genoeg stembiljetten, werden identiteitsbewijzen niet gecontroleerd, stonden lange rijen voor de stembureaus en zouden sommige mensen hun stem twee keer hebben uitgebracht. Ook vonden stemgerechtigden het maar niks dat in sommige bureaus vrijwilligers zaten met Trump-kleding aan.

De GOP (Republikeinen) nemen de beschuldigingen van dubbele stemmen serieus en gaan er onderzoek naar doen.

Super Tuesday

De volgende belangrijke verkiezingen voor de Republikeinen zal op 1 maart plaatsvinden tijdens 'Super Tuesday'. Dan gaan maar liefst twaalf verschillende staten naar de stembus.

Wie de overwinning pakt tijdens 'Super Tuesday' is meestal ook verzekerd van de nominatie voor presidenstkandidaat.  Na 1 maart besluiten de meeste kandidaten of ze doorgaan of dat ze hun campagne staken.

Resultaten voorverkiezingen