Hillary Clinton heeft zaterdag de overwinning opgeëist van de Democratische voorverkiezing in Nevada. In South Carolina heeft Donald Trump de Republikeinse voorverkiezing gewonnen.

Clinton won met een slechts een kleine voorsprong op concurrent Bernie Sanders.

Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, won Clinton volgens Politico met bijna 53 procent van de stemmen ten opzichte van zo'n 47 procent voor Sanders. De voorsprong is voor Clinton een opluchting na haar nederlaag op Sanders in New Hampshire.

In de zuidoostelijke Amerikaanse staat South Carolina heeft Trump de overwinning gepakt. Hij werd overtuigend eerste. Toen vrijwel alle stemmen waren geteld, bleek dat de zakenman ongeveer 32 procent van de kiezers achter zich had gekregen. Daarmee bleef hij zijn rivalen Marco Rubio en Ted Cruz moeiteloos voor. Zij bleven steken op ongeveer 22 procent van de stemmen.

Clinton

''Dit is jullie overwinning. Bedankt", laat Clinton in een reactie op Twitter aan haar aanhangers weten. De zogenoemde caucus in Nevada is het eerste die in het westen van de Verenigde Staten gehouden wordt. Sanders heeft Clinton inmiddels gebeld om haar te feliciteren met haar overwinning.

''Sommige mensen hebben misschien aan ons getwijfeld, maar we hebben nooit getwijfeld aan elkaar'', jubelde Clinton in een overwinningsspeech in Las Vegas. ''Dit is jullie campagne'', hield ze haar aanhangers voor.

Sanders gaf zijn nederlaag toe, maar wees erop dat hij enkele weken geleden nog fors achterliep in de peilingen. ''We eindigden uiteindelijk met een erg spannende voorverkiezing'', concludeerde hij. ''We hebben de wind in onze rug'', zei de 74-jarige senator in een speech.

Video: Bush geeft op, Trump en Clinton winnen derde ronde

Bush geeft op, Trump en Clinton winnen derde ronde
Bush geeft op, Trump en Clinton winnen derde ronde

Trump

Trump was trots op zijn overwinning in South Carolina.''We gaan winnen voor ons land'', beloofde de miljardair in zijn overwinningsspeech.

De miljardair won eerder al in New Hampshire en werd nipt tweede in Iowa. ''Er is niets makkelijks aan het voeren van een campagne om president te worden'', zei Trump in zijn toespraak. ''Het is moeilijk. Het is naar. Het is hatelijk. En als je wint, is het schitterend.''

Lange rijen

Door de hoge opkomst bij de Democratische voorverkiezing onstonden er lange rijen voor de stembureaus, hadden veel mensen maar weinig tijd om hun stem uit te brengen en liep het tellen van de stemmen uit. Zowel Sanders als Clinton riepen hun stemmers geduld te hebben.

De senator versloeg Clinton eerder in New Hampshire en werd nipt tweede in Iowa. Omdat beide staten een overwegend blanke bevolking hebben, hoopte Sanders in Nevada te demonstreren dat hij ook zwarte- en latinokiezers achter zich kon krijgen.