Obama is ervan overtuigd dat Donald Trump geen president wordt

De Amerikaanse president Barack Obama is ervan overtuigd dat miljardair Donald Trump hem niet opvolgt in het Witte Huis.

Obama deed zijn uitspraak volgens persbureau AFP tijdens een bijeenkomst met leiders van Aziatische landen in de Californische stad Rancho Mirage.

"Ik denk dat Trump geen president wordt omdat ik vertrouwen heb ik het Amerikaanse volk", stelde Obama. "Ik denk dat het volk snapt dat het presidentschap een serieuze baan is. Het is niet te vergelijken met het presenteren van een talkshow of een realityshow. Het is niet alleen promotie of marketing, het is een moeilijke baan."

De president stelde dat zijn functie meer behelst dan weten hoe je elke dag in het nieuws moet komen. "Je moet moeilijke, weloverwogen besluiten kunnen nemen, ook als er mensen zijn die het ergens niet mee eens zijn", aldus Obama. "Je moet in staat zijn om te kunnen praten en werken met leiders uit alle delen van de wereld."

Onverdedigbaar

Ook bekritiseerde Obama weer het voorstel van Trump om moslims de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen. Niet alleen de miljardair deed tijdens de campagne anti-islamitische uitspraken, maar ook zijn Republikeinse concurrent Ben Carson. Deze retoriek noemde Obama eerder al "onverdedigbaar" en "een aanval op alle godsdiensten". 

Verder beklemtoonde de president tijdens de persbijeenkomst in Rancho MIrage dat hij op korte termijn een nieuwe kandidaat voor het Hooggerechtshof voordraagt. De Republikeinen in Washington willen dat dit pas gebeurt na de presidentsverkiezingen.

Stemmingmakerij

Maar Obama is niet van plan de post die vrijgekomen is na het overlijden van de conservatieve rechter Antonin Scalia een jaar lang vacant te houden. "De grondwet is vrij helder over wat er nu moet gebeuren", aldus de president. "Dit is iets dat nu moet gebeuren. Het zou goed zijn als dat kan gebeuren zonder de hatelijke stemmingmakerij die nu in Washington domineert."

In het Hooggerechtshof zitten negen rechters die besluiten nemen over belangrijke zaken die het hele land aangaan. Op dit moment zitten er vier liberale rechters en vier conservatieve rechters in het hof. De mogelijke aanstelling van nog een liberale rechter door Obama is de Republikeinen een doorn in het oog.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie