Trump haalt hard uit naar Bush tijdens Republikeinse debat

Donald Trump heeft zaterdagavond tijdens het Republikeinse debat meerdere malen hard uitgehaald naar zijn politieke rivaal Jeb Bush.

Trump stelde halverwege het debat in South Carolina onder meer dat de moeder van Bush, voormalig first lady Barbara Bush, beter mee had kunnen doen aan de race om de Republikeinse nominatie.

De opmerking volgde op een woordenstrijd met Bush over de oorlog in Irak waartoe Jeb's broer George W. Bush besloot. "George W. Bush zat fout", aldus Trump. "We maken allemaal fouten, maar dit was een fraaie. Ze logen. Ze zeiden dat er massavernietigingswapens waren en die waren er niet."

Het publiek liet zich luid horen met boegeroep in de richting van Trump. De Republikein reageerde daarop door te zeggen dat de zaal vol zat met lobbyisten van Bush. 

Jeb Bush zei genoeg te hebben van Trump's aanvallen op zijn familie, inclusief die op zijn moeder Barbara (90). Hij noemde haar "de sterkste vrouw die ik ken''. Trump reageerde daarop met: "Zij had moeten meedoen aan de verkiezingen."

Video: Trump haalt uit naar George Bush

World Trade Center

Bush reageerde fel: "Dit komt allemaal van iemand die zijn informatie over buitenlandse zaken krijgt van het nieuws op zondagochtend. Dit komt van iemand die denkt dat Hillary Clinton een goede onderhandelaar is. Dit is een man die de nominatie wil behalen door te schelden." Ook verdedigde Bush zijn broer. "Terwijl Trump bezig was met een reality-programma, werkte mijn broer aan de veiligheid van de VS."

Trump onderbrak Bush direct door te zeggen dat de broer van Jeb niet goed zijn best heeft gedaan. Daarbij verwees hij naar de aanvallen op 11 september en het instorten van het World Trade Center in New York. Ook die opmerking viel verkeerd bij het publiek dat zich wederom liet horen met luid boegeroep.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie