Clinton verwijt Sanders onduidelijkheid over plannen

De Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders is niet duidelijk genoeg naar de kiezers wat betreft de gevolgen van zijn politieke plannen. Dat stelt zijn politieke rivaal Hillary Clinton vrijdagochtend tijdens het Democratische debat in de staat Wisconsin.

Beide Democraten gingen voor het eerst sinds de winst van Sanders in New Hampshire weer met elkaar in debat. Clinton probeerde de uitspraken van Sanders meerdere malen te bekritiseren door te stellen dat de senator uit Vermont onduidelijk blijft.

"Volgens de meest positieve plannen die ik heb gezien van Sanders zal de Amerikaanse overheid groeien met 40 procent", aldus Clinton. Volgens haar "klopt er niets van de cijfers" die haar tegenstander alsmaar noemt. 

Sanders zelf kwam niet met een specifiek antwoord, maar stelde dat zijn voorstel voor een zorgverzekering voor elke Amerikaan juist geld zou moeten besparen. Clinton had ook kritiek op die uitspraak: "Volgens progressieve economen klopt die voorspelling niet". Sanders ontkende dat op zijn beurt. "Ik weet niet met welke economen Clinton heeft gesproken."

"We moeten erg duidelijk zijn", aldus Clinton. "Zeker naar jonge mensen toe over wat de overheid voor hen gaat doen en wat dat deze mensen zal kosten." Zelf stelde Clinton de jaarlijkse uitgaven van de overheid te willen verhogen met 100 miljard dollar zodra zij in het Witte Huis zetelt. "Maar daar zit je nog niet", was direct de reactie van Sanders.

Wall Street

Zoals in eerdere debatten liet Sanders zich wederom streng uit over Wall Street. Afro-Amerikanen en Latino's zijn volgens hem slachtoffers geworden van het "noodlottige en illegale gedrag op Wall Street".

Clinton's campagne heeft geld ontvangen vanuit Wall Street, maar zij weerde zich tegen Sanders door te zeggen dat de bijdrages geen invloed hebben op haar beleid. Daarbij haalde zij de Amerikaanse president Barack Obama aan als voorbeeld. "Hij kwam op voor de mensen toen het nodig was."

Volgens Sanders gaan de donaties uit Wall Street echter gepaard met verwachtingen. "Laten we de intelligentie van het Amerikaanse volk niet beledigen."

Buitenlandse Zaken

Tijdens het debat wees Clinton ook meerdere malen op het gebrek aan ervaring bij Sanders op het gebied van buitenlandse zaken, zelf was Clinton minister van Buitenlandse Zaken onder Obama.

Sanders gaf tegengas door te stellen dat er meer gekeken moet worden naar de lange termijn. Volgens hem kan de VS op elk moment dictators weghalen, "maar we moeten ook weten wat er gaat gebeuren nadat we ingrijpen". 

De senator uit Vermont gaf onder meer aan tegen de invasie van Irak te hebben gestemd in 2002. Clinton reageerde: "Ik denk niet dat een stem in 2002 een plan te noemen is om Islamitische Staat te verslaan in 2016."

Video: De Amerikaanse verkiezingen in 60 seconden

Animatie door in60seconds

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie