In het Amerikaanse New Hampshire zijn dinsdagmiddag (Nederlandse tijd) de stembussen geopend voor de tweede voorverkiezingen.

New Hampshire is de tweede staat die zowel een Democratische als Republikeinse kandidaat kiest in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Vorige week in Iowa won Hillary Clinton maar nipt van Bernie Sanders bij de Democraten. En Ted Cruz versloeg verrassend Donald Trump, die voorlag in de peilingen. 

De kleine, overwegend blanke staat New Hampshire telt slechts 1,3 miljoen inwoners en geldt als politiek liberaal.

Video: Voorverkiezing New Hampshire van start

Voorverkiezing New Hampshire van start
Voorverkiezing New Hampshire van start

Peilingen

Volgens peilingen doet Sanders het vergeleken Clinton in New Hamsphire onder de Democraten beter, Clinton zou vooral onder jonge vrouwen aanhang hebben verloren.

De in Iowa succesvolle Republikein Marco Rubio kan in New Hampshire waarschijnlijk niet rekenen op een herhaling van dat succes. In de nacht van zaterdag op zondag heeft Rubio forse kritiek moeten incasseren tijdens het Republikeinse debat. Rivalen Jeb Bush en Chris Christie verweten de senator te onervaren te zijn om president te worden.

Vermoedelijk maakt miljonair Donald Trump de meeste kans om in New Hamsphire te winnen, net als Sanders is hij daar de grote favoriet.

Video: De Amerikaanse verkiezingen

In 60 seconden: De Amerikaanse verkiezingen
In 60 seconden: De Amerikaanse verkiezingen

Animatie: In60seconds